Vi bad Johan Örjes om en lista vad man bör tänka på när man skriver insändare. Johan är politisk sekreterare (C) på landstinget i Västmanland. Han har en bakgrund som politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och som medarbetare på IOGT-NTO:s informationsavdelning.
1. Vad vill du uppnå?
Tänk efter före. För vem skriver du? Och hur vill du framstå? Allt detta påverkar hur du bör skriva din insändare.
2. Bli publicerad och läst!
En insändare som ska bli publicerad och läst ska uppfylla tre kriterier. Den ska helst vara kort (runt 1000 tecken brukar vara bra), aktuell och lokal.
3. Gör inte allt själv
Låna gärna andras argument, men använd egna formuleringar. Bygg upp ett arkiv med artiklar och annat material du kan ha nytta av när du skriver. Samla också lämplig referenslitteratur inom de ämnen du skriver om.
4. Tänk på att alla inte läst tidigare inlägg i debatten
Du kan själv starta en längre debatt genom att ställa frågor till namngivna personer, exempelvis politiker. Undvik dock personangrepp – de kan kännas sköna att skriva men du får nästan alltid läsarna emot dig.
5. Kolla igenom texten innan du skickar
Läs gärna igenom den högt för dig själv. Finns där onödiga meningar eller ord som kan strykas? Kan du göra språket enklare genom att ta bort komplicerade ord? Se också till att alla namn är korrekt stavade och att alla siffror och andra fakta är korrekta.
6. Underteckna rätt och smart
Det bästa är att skriva under med ditt eget namn och inte med en anonym signatur – sådana insändare betraktas av många som lite suspekta. Som medlem i IOGT-NTO kan du välja att ha med organisationsnamnet, men i vissa fall kan det vara smartare att utelämna det.
7. Återanvänd texten
Nöj dig inte med att skicka in texten till den lokala tidningen. Det kanske finns någon annan tidning där den kan passa, om än något omskriven? Du själv eller föreningen kanske har en hemsida eller en blogg där den kan passa? Fundera också på om insändaren kan göras om till ett flygblad eller liknande.
8. Fundera noga igenom om du kan stå för det du skrivit
Kolla att du inte går till några onödiga personangrepp eller på något annat sätt skriver något som du kommer att ångra. Om du är arg när du skriver kan det vara bäst att låta texten vila över natten innan du skickar den.
Du kan läsa utförligare om hans tips för bättre insändare här: http://opinionsskrivaren.blogspot.com/