Nyktra scouter

Alltid redo – att ta med en kompis

Genom kampanjen ”Ta med en kompis” får fler chansen att pröva scouting.

Varför startade Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, Ta med en kompis-kampanjen?

– Vi ville underlätta och inspirera kårerna att bjuda in barn och ungdomar att prova på scouting, berättar Sara Mörner, verksamhetsutvecklare i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF.

Hur fungerar det?

– Ibland kan det vara lite svårt att få nya att våga prova på scouting. Speciellt bland de äldre barnen där skolrekrytering inte brukar ge lika bra resultat. Då kan det fungera bättre att bjuda in till ett möte där scouterna får ta med en kompis. 

– För den här kampanjen hade vi tryckt upp små ficklampor som lockkbete.  Både den inbjudande scouten och den provande kompisen får en ficklampa. På vår hemsida hade vi mallar till inbjudan samt förslag på aktiviteter att göra under mötet.

Hur har det gått?

– Riktigt bra. Många kårer har beställt ficklampor och haft möten där deras scouter kunnat bjuda in kompisar att prova på. En scoutkår berättade att de  dubblerat antalet på en av sina avdelningar.

Kommer kampanjen att fortsätta?

– Så länge det finns ficklampor kvar så kommer de finnas att beställa på vår hemsida. Och mallar till inbjudningar och förslag på aktiviteter kommer finnas kvar. Sen får vi se om vi hittar på något annat eller kör en omgång till. Vi har haft kampanjer kring kompisrekrytering tidigare, men de har sett lite annorlunda ut.

Mer från Accent