Alkoholfri

Fler än 80 församlingar alkoholcertifierade

Ett 80-tal församlingar uppfyller nu de kriterier som krävs för att bli alkoholcertifierade. På så sätt ska de bli mer inkluderande för barn, anhöriga och personer som brottas mot alkoholproblematik.

Kyrkan är en plats som många förknippar med nykterhet. Särskilt frikyrkoförsamlingarna var tidigare garanterat alkoholfria zoner där många som försökte ta sig ur ett beroende fick en fristad. Men tiderna förändras och samhällets allt mer accepterande inställning till alkohol har inte heller församlingarna undkommit.

– De flesta man träffar utanför församlingarna tror att det fortfarande är en helnykter miljö, men så är det inte, säger Anette Kyhlström, verksamhetsansvarig på organisationen Vita Nykter.

För att åter göra församlingen till en trygg alkoholfri miljö för barn, andra anhöriga och för personer som brottas med alkoholproblem, arbetar Vita Nykter med alkoholcertifiering av församlingar. Arbetet startade 2008 och hittills har omkring 80 församlingar certifierats.

För att bli certifierad krävs att församlingen uppfyller fyra krav:

  • nattvarden ska vara helt alkoholfri, vilket utesluter avalkoholiserat vin.
  • det ska inte förekomma någon alkoholservering i den egna verksamheten.
  • det får heller inte serveras alkohol vid uthyrning av församlingens lokaler.
  • de som är i tjänst, vare sig de är volontärer eller anställda, får inte lukta alkohol, vilket innebär att de inte får dricka alkohol kvällen innan de tjänstgör.

– Många inom kyrkan tycker att det är svårt att tala om alkohol. De vill inte gärna avvika och är rädda att uppfattas som tråkiga. Många vill också fira födelsedagar i lokalerna med ett glas vin och att det ska vara tillåtet med champagne vid dop eller vin till smörgåstårtan efter begravning. En del försvarar också nattvardsvinet med teologiska skäl, men det finns inget stöd i Bibeln för sådana argument, säger hon.

Att frågan är svår gör processen långsam.

– Men det gör inget. Det är mycket viktigare att de lyfter alkoholfrågan, och diskuterar fram och tillbaka, än att de får till en snabb certifiering. Då riskerar man att det bara blir en dekal och ett diplom på väggen. En process där alkoholfrågan hålls levande och finns i medvetandet är viktigare än certifieringen i sig, säger Anette Kyhlström.

Mer från Accent