Nykterhet

Alexandra Pascalidou blir ny ledamot i IQ:s styrelse

Journalisten, debattören och programledaren Alexandra Pascalidou utsågs i förra veckan till ny styrelsemedlem i IQ.

På IQ:s årsstämma i slutet av förra veckan utsågs två nya styrelsemedlemmar: statsvetaren, journalisten och författaren Alexandra Pascalidou samt Jens Nordfält, professor vid Handelshögskolan.

– Jag tvekade inte att tacka ja till att sitta med i IQ:s styrelse, då jag är mycket engagerad i frågor om ungdomssupande och beroende. Nyligen bröt jag den skamfyllda tystnaden om min uppväxt med en pappa som drack för mycket. Som många andra som växt upp med beroendeproblematik bär jag en massa trauman som jag inte vågat tala om förrän nyligen, när min pappa fick skrumplever, säger Alexandra Pascalidou.

Hon växte upp i Stockholmsförorten Rinkeby.

– Där var ungdomsfylla ett fenomen vi inte kände till. Jag kommer från Grekland, där man har en helt annan inställning till alkohol och dryckeskultur. Jag har många tankar kring det här ämnet och hoppas kunna bidra till att motverka destruktivt drickande och alkoholrelaterad problematik. Jag är också bekymrad över suparfesterna som breder ut sig i TV och de signaler de ger unga människor, säger Alexandra Pascalidou.

IQ är ett dotterbolag till Systembolaget, som strävar efter ökad kunskap om och ändrade attityder till alkohol och drickande.

Mer från Accent