Nykterhet

Akut insamling för Sri Lanka

Inbördeskriget i Sri Lanka har skapat en mycket allvarlig situation för civilbefolkningen. Tiotusentals människor är på flykt och behöver snabb hjälp. IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut har startat en akutinsamling.

Regeringen har förklarat den strandbit som rebellerna ännu kontrollerar för en ”no fighting zone”. I måndags gick regeringsstyrkor in i zonen och skar av den norra delen från den södra och skapade därmed en korridor för flyende människor att ta sig igenom. Enligt uppgift återstår bara runt 400 tamilska soldater i området, men det kan finnas bortåt 700 tungt beväpnade rebeller gömda i bunkrar.

– Enligt obekräftade uppgifter har dock en del av dessa börjat gett upp, säger Jenny Gustafson på IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut.

125 000 beräknas vara på flykt, 63 000 av dessa flydde under måndagen och tisdagen. Under de senaste dagarna är fortfarande tusentals på flykt.

Flera biståndsorganisationer finns på plats för att hjälpa, däribland Forut som med stöd bland annat från nykterhetsrörelsen i Norge och Sverige arbetat på ön sedan 1970-talet.

– Forut bistår med dricksvatten, vatten att tvätta sig i, tält, matpaket och sovfiltar till de behövande. Man har också tagit de vattenreningssystem i bruk, som användes efter tsunamin, säger Jenny. Många av flyktingarna är i mycket dåligt skick, sjuka och undernärda, och en del har skottskador. Läget är akut och mer resurser behövs i form av hjälppaket, tält och filtar.

De pengar som nu samlas in av IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut kanaliseras via Forut.

Maria Zaitzewsky

Så kan du hjälpa till
Den som vill kan hjälpa till genom att sätta in ett bidrag till på 90 04 63-1. Märk talongen ”Akut Sri Lanka”

Läs mer på Internationella Institutets webbplats.

Mer från Accent