Nykterhet

78,5 miljoner kronor till Världens Barn

Med gemensamma krafter samlade cirka 45 000 människor in 78,5 miljoner kronor till Världens barn. IOGT-NTO var en av organisationerna vars medlemmar stod med bössan i hand.

– En bra siffra, med den brukar ligga ungefär där varje år, säger Per-Åke Andersson, programsekreterare vid IOGT-NTOs Internationella Institut.

Några exakta siffror på hur mycket just IOGT-NTO samlade ihop finns inte, eftersom insamlingen inte redovisas organisation för organisation, utan regionvis.

Däremot var det flera IOGT-NTO-distrikt runt om i landet som ordnade särskilda aktiviteter för att dra in så mycket pengar som möjligt – förutom att man gick och skramlade med bössor. Exempelvis UNF i Borås anordnade ett musikcafé för Världens Barn.

– Det blev jättemysigt och uppskattat. Det var första gången vi arrangerade något extra för Världens Barn. Tidigare år har vi bara gått runt med bössor. Vi drog in 2500 kronor på caféet. Genom lite dörrknackning och bössinsamling fick kretsen ihop sammanlagt 8000 kronor, säger Jaqueline Broere.

Regionsamordnaren i Värmland, Britt-Marie Spännare, berättar att bland annat IOGT-NTO i Grums lyckades samla in 19 000 kronor. Siffran för IOGT-NTO:s insamling i hela länet ligger på cirka 50 000 kronor.

IOGT-NTO i Umeå fick ihop 17 759 kronor, Nyköping samlade in 21 000 kronor och Gotland 22 000 kronor.

Förra året drog IOGT-NTO-föreningen i Biskopsgården i Göteborgs distrikt in hela 16 000 kronor. I år blev det lite skralare – drygt 12 000 kronor – men det beror mest på att några av förra årets insamlare saknades.

– Det var något färre från IOGT-NTO som engagerade sig i år, säkert beroende på att vi inte är direktmottagare av de insamlade medlen, utan får ansöka om pengar från den allmänna potten, säger Per-Åke Andersson, som ändå är mycket nöjd med nykterhetsrörelsens engagemang i Världens Barn 2012.

Världens Barn-insamlingen genomförs för fjortonde året i rad och har hittills samlat in cirka 1,2 miljarder kronor till långsiktig hjälp åt världens mest utsatta barn.

Det mest generösa länet i år var Sörmland med 11, 57 insamlade kronor per invånare. Den mest generösa kommunen var Sorsele med 136,93 kronor per invånare.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer