Illustration: Fernando Medina.

7 tips – bli en gräsrotsaktivist

Utmana alkoholnormen i vardagen. Ingela Hjulfors Berg, Alkoless, bjuder i samarbete med Accent på sina bästa tips.

– Min egen aktivism går ut på att ifrågasätta, men inte att skrämma folk genom att säga ”du får cancer om du dricker!” Jag brukar understryka hur alkohol ingår i ett större spel, som industrin gör vinster på, och hur vi sällan ifrågasätter det, säger Ingela Hjulfors Berg.

1. I butiken
Fråga efter ett bredare utbud och be din butik beställa hem nya alkoholfria produkter. Det gäller både i livsmedelsbutiken och på Systembolaget.

2. På baren och restaurangen
Fråga efter alkoholfritt: öl, vin och drinkar – även om det inte finns på menyn. Stället ska kunna erbjuda en alkoholfri dryck som är likvärdig det som andra i sällskapet dricker.

3. På festen
Se till att alltid erbjuda goda alkoholfria drycker till gästerna, inte enbart vatten och läsk. Är du bortbjuden så ta upp frågan i förväg, till exempel genom att erbjuda dig att ta med någon alkoholfri favorit, kanske något som andra gäster kan vara nyfikna på att smaka. Görs det på ett vänligt sätt har du gett värden inspiration och något att tänka på inför framtiden.

4. På jobbet
Alla ska känna sig välkomna – ifrågasätt om det serveras alkohol när det är konferens, och om alkohol ses som självklart på after work-aktiviteter och personalfester. Föreslå andra drycker, och aktiviteter som sätter fokus på annat än alkohol.

5. På nätet
Sluta publicera bilder på alkohol i solnedgången på sociala medier. Och sluta att gilla sådana bilder. Utmana genom att ta bilder på lingondricka i motljus och skriva ”äntligen fredag”. Ifrågasätt varför folk måste slappna av med ett glas vin.

6. I diskussioner
Vissa tycker att det värsta man kan göra är att tala om sina alkohol­vanor – värre än att prata om döden! Så prata mer om alkohol, ifrågasätt vanor. Våga utmana skammen och skulden. Ifrågasätt vad som ses som ”normalt”.

7. Vid högtider
Inför jul-, nyårs-, midsommar-, examens-, och födelsedagsfirande: Ta upp frågan i kompisgänget och inför släktträffen: ”Måste vi alltid dricka alkohol när vi träffas, kan vi inte hitta på något annat att göra?”.

Mer från Accent