Vit jul

43 startade egna insamlingar till Vit jul

Sanna Tervonen är en av dem som startade en egen insamling och fick ihop 15 000 kronor till kampanjen. "Vit jul känns som ett självklart och viktigt ämne" säger hon.

43 personer startade under december egna insamlingar för att få in pengar till Vit juls aktiviteter. En av dem var Sanna Tervonen, 29 år, från Stockholm som har instagramkontot @tacknejtack. Hon tänkte att hon kunde utnyttja sitt nätverk där. Det gick långt bättre än hon kunnat drömma om.

– Jag hade satt målet 5 000 kronor och det nådde vi på 24 timmar. Så då höjde jag till 10 000. Men jag fick höja igen.

Sanna Tervonen, som haft ett eget beroende, och blev nykter för sin två-åriga dotters skull, pratar öppet om vad som är jobbigt och vad som går bra med att vara nykter.

– Det är sån enorm skam, det är inte alla som är beredda att prata om det öppet. Kanske var det därför som jag fick komma till Tv4 och prata.

Sanna Tervonen. Foto: Privat

Efter att Sanna Tervonen suttit i morgonsoffan med IOGT-NTO juniorförbund Junis ordförande Mona Örjes och pratat om kampanjen blev slutresultatet av hennes insamling 15 000 kronor.

Det trodde jag aldrig, det var jättekul. Många både kända och okända skrev till mig och tackade.

Några satte in större summor. Det var peppade att kunna följa insamlingen allt eftersom.

– Jag kan relatera väldigt mycket till att det är lätt att det blir för mycket alkohol kring jul. Jag har inte haft jättestora problem hemma själv vid högtider, men jag har sett resultatet av barn som vuxit upp med föräldrar som dricker. Vit jul känns som ett självklart och viktigt ämne.

Sanna Tervonen tycker att man kunde köra något liknande andra tider på året.

– Kanske någon sommaraktivitet? Det är ett låångt lov.

Amanda Törnström. Foto: Ulrica Ambjörn

Amanda Törnblom, kampanjsamordnare för Vit jul, är mycket nöjd över insatsen från de 43 som startat egna insamlingar till förmån för Vit jul.

– Jag är verkligen otroligt glad för det mottagandet och gensvar som de egna insamlingarna har fått, säger hon, och fortsätter:

– De egna insamlingarna är ett förhållandevis nytt sätt att engagera sig i vårt arbete. Det roliga med dem är att det finns utrymme att forma upplägget efter sig själv och ens engagemang, vilket jag tror har bidragit till att fler har valt att engagera sig!

Mer från Accent