NBV

20-procentig ökning av verksamheten i NBV

Under första kvartalet av 2017 har antalet studietimmar hos NBV ökat med över 20 procent. Studieförbundet tror att den positiva trenden kommer att hålla i sig.

Med över 1,6 miljoner studietimmar blev Nykterhetsrörelsens bildningsförbund, NBV, 2016 det studieförbund i landet som ökade allra mest, samtidigt som man seglade upp som det femte största studieförbundet. Och den positiva trenden från tidigare år verkar hålla i sig. Under det här årets första tre månader ökade kulturverksamheten med 17 procent jämfört med samma period i fjol.

– Vi hade planerat för fortsatt ökning, så det är över förväntan, vilket såklart känns jättebra. Och allt pekar på att trenden kommer att hålla i sig, säger Åke Marcusson, förbundsrektor på NBV.

Från 2011 har det totala antalet studietimmar hos NBV ökat med 70 procent, om trenden håller i sig 2017 ut. Nu ökar även antalet unika deltagare. Det växande antalet studietimmar och deltagare i studiecirklar har gjort att NBV har kunnat nyanställa fler än 20 personer under 2017.

Åke Marcusson ser flera förklaringar till framgångarna. En stor anledning enligt honom är att NBV har varit duktiga på att arrangera flyktingverksamhet. Det ledde till att myndigheterna har fått större tilltro till studieförbundens förmåga att vara snabbfotade när det gäller, och därmed delar ut mer pengar till dem.

– Det som skiljer oss från de flesta andra studieförbund är att vi har fokus på folkbildningens tre verksamhetsformer, dvs studiecirklar, annan verksamhet och kulturarrangemang. Vi driver inga folkhögskolor eller friskolor. Vi tar nästan ingen uppdragsutbildning. De som jobbar hos oss drivs dessutom av ett stort engagemang. Det verkar vara ett vinnande koncept, säger Åke Marcusson.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer