Behandling

Säljstopp för Subutex i Sverige

Tillverkaren av Subutex, Reckitt Benckiser, slutar distribuera preparatet i Sverige. Detta efter rapporterna om att problemen med missbruk är större än man tidigare trott.

Enligt SVT har tillverkaren fattat beslutet i samråd med svenska myndigheter. I januari plockas Subutex bort helt från den svenska marknaden.

– Missbruksproblemen har visat sig ännu större än vi tidigare trott. Det som tidigare var rykten har aktualiserats och gör gällande att unga människor börjar sitt missbruk med Subutex. Bara farhågan om något sådant gör att man inte vill stå bakom ett sådant preparat, säger Claes Nordenson, produktchef på Reckitt Benckiser, till SVT.

När det gäller läkemedelsassisterad behandling av narkotikamissbruk är Subutex det vanligaste preparatet i Sverige. Enligt kritiker är det också det preparat som för med sig störst risk för missbruk. Förespråkare hävdar å andra sidan att Subutex för många är det bästa läkemedlet mot missbruk.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer