Cannabislegalisering

Så påverkas foster av cannabis

Mer ångest, aggression, autism, hyperaktivitet och barndomspsykos hos barn vars mamma använt cannabis under graviditeten.

Det visar en amerikansk forskningsstudie som omfattade 322 mödrar. Hårprover togs från barnen när de var mellan tre och sex år gamla för att fastställa deras hormonnivåer. Resultatet visade på högre nivåer av stresshormonet kortisol.

Hjärtfunktionen mättes via EKG och föräldrarna fick svara på frågor om barnens beteende och känslor. Cannabisrökning under graviditeten visade sig vara kopplat till att barnet hade högre nivåer av ångest, aggression, hyperaktivitet, autism och barndomspsykos.

­– Studien stöder en växande mängd bevis för att rökning av cannabis under graviditeten är associerad med negativa resultat för kvinnor och deras barn.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri, i ett pressmeddelande.

Tidigare studier har visat att användning av cannabis under graviditeten är kopplat till försämrad utveckling av fostrets hjärna, missfall, låg födelsevikt och för tidig födsel.

Den aktuella studien ingick som en del i ett större forskningsprojekt om stress under graviditet.

– Även om cannabis ofta förknippas med att minska stress hos många drogliberala förespråkare, har exponering för cannabis i livmodern motsatt effekt på barn, säger David Grönte.

Mer från Accent