Kanada

Psykedelisk svamp till döende patienter

Kanada tillåter behandling med psykedeliska svampar av fyra döende patienter.

Patienter i Kanada får använda psykedeliska svampar som en del av sin terapi i livets slutskede, meddelar nu landets regering.

I våras ställde fyra kroniskt sjuka patienter i Kanada frågan till landets hälsomyndighet och bad om att få använda svampar. De hävdade att studier visat att psykedelisk svamp kan minska ångest och depression, rapporterar kanalen CTV News.

I augusti kom beskedet: Patienterna får nu använda psykedeliska svampar lagligt, för första gången sedan användningen förbjöds 1974.

Forskning visar att det psykedeliska läkemedlet har potential att ge lindring för psykiska hälsoproblem och ångest. Särskilt för patienter som får palliativ vård, rapporterar CTV News.

John Hopkins universitetssjukhus i Baltimore, USA, genomför nu kliniska tester för att utreda om drogen ska släppas på marknaden som receptbelagd medicin.

Men än så länge är drogen inte tillåten på bred front i Kanada: innehav, produktion eller försäljning av psykedeliska svampar eller något som innehåller psilocybin är olagligt, såvida det inte godkänts för kliniska tester eller för forskning. De fyra som ansökt, har därmed fått ett undantag.

Nu vänds blickarna i grannlandet USA mot det kanadensiska beslutet. I amerikanska städer som Oakland, Portland, Denver har man försökt avkriminalisera psykedeliska svampar. FDA, den amerikanska livsmedel- och läkemedelsmyndigheten, har övervägt att godkänna drogen för att behandla depression, skriver Rolling Stone magazine.

I delstaten Oregon kommer det i november bli en omröstning, som skulle kunna legalisera terapeutisk användning av psilocybin.

Mer från Accent