I media går debattens vågor höga kring hur ”farligt det egentligen är att knarka?” (Svenska dagbladet), avkriminalisering av eget bruk, legalisering av cannabis, och om narkotikans roll i gängkriminaliteten och skjutningarna.
Mitt i stormens öga hade den nyskrivna föreställningen Drogögon mitt i ansiktet i helgen premiär på teater Reflexen i Kärrtorp, en närförort med ökande hippfaktor i södra Stockholm. Projektet är ett samarbete med studieförbundet ABF.
Hjalmar Wide, producent, manusförfattare (en av flera), och skådespelare i teaterkompaniet Spångs orkester, om valet av tema:
– Vi anser att allt som oftast ligger fokus i samtalet om droger på försäljningen och på de som säljer. Vi vill fokusera på de som köper. Vilka är de, och vad är deras anledningar till att köpa och bruka droger?
– Bilden av drogbrukare som endast utslagna och förlorade individer är missvisande. Överallt i vårt samhälle förekommer droger. På krogarna vi besöker, festerna vi går på, i musiken som spelas på sagda tillställningar, men även på radio av folkkära artister. Droger har i den meningen nästan blivit folkligt.
Uttrycket Drogögon mitt i ansiktet kommer från ett tal av den dåvarande moderata statsministern Fredrik Reinfeldt, som målade upp bilden av ”beväpnade våldsverkare med drogögon mitt i ansiktet”.
Föreställningen bygger bland annat på intervjuer med människor som har olika erfarenheter av, och perspektiv på, droger. Den utspelas på en 30-årsfest, där både yngre och äldre släktingar, vänner och vänners sällskap samlas. Här finns både synliga och ”osynliga” droger, lagliga som alkohol och illegala som cannabis och kokain.
Situationskomik blandas med allvar, avsikter med insikter, i en glittrig kavalkad med svarta sorgkanter. För hur kul är det, egentligen, att supa och knarka? Här finns gott om inspel för reflektion och diskussion. Hjalmar Wide:
– Vi vill inte peka finger mot någon, utan försöker skildra båda sidor i debatten på ett så rättvist sätt som möjligt.
Föreställningen riktar sig till vuxna och unga vuxna.
– Till dem som har erfarenhet av droger på ett eller annat sätt – från de som brukar själva till de som har förlorat någon på grund av droger. Vi riktar oss även till människor som inte har någon erfarenhet av droger alls. De som kan behöva se att droger finns överallt i samhället, och att det kan se ut på många olika sätt.
Ensemblens förhoppning är få möjlighet att fortsätta spela föreställningen även efter gästspelet på Reflexen.
En annan röst i debatten är Kalmar kommun, som precis lanserat en uppmärksammad kampanj som riktar sig till den som använder partydroger: Vilken roll spelar du i gängproblematiken?