Ljusmanifestation

Ljusmanifestation för 900 som dog av narkotika förra året

I går, den 1 november, medverkade IOGT-NTO tillsammans med 30 andra organisationer i nätverket Folkrörelser mot droger i en stämningsfull ljusmanifestation på Sergels Torg för narkotikans 900 dödsoffer.

Konferencier var Bo Högstedt från IOGT-NTO. Den årliga ljusmanifestationen arrangerades i år för tjugonde gången och är ett samarbete mellan organisationer som Blåbandsungdom, Anhöriga mot droger, Svenskar och invandrare mot droger och många fler. Talare på manifestationen var Sara Woldu, Jacob Fraiman och Lena Larsson och som vanligt blev det även sång och musik med bland andra Magnus Helmner.

– Trots kallt väder med regn och blåst, så kom det runt 150 personer för att delta och titta. Det var mycket stämningsfullt med alla ljusen och de tal som hölls. Musiken och sången gjorde självklart sitt också. Det blir alltid mycket känslor när de som talar berättar om sina livsöden och hur de har kommit tillbaka till nykterhet och drogfrihet, säger Andreas Ljungman, verksamhetsutvecklare på NBV.

2015 dog 900 personer narkotikadöden, vilket är betydligt fler än 2013 och 2014. Men enligt Socialstyrelsen bör siffran tas med en nypa salt. Den kan bero på ett ökat missbruk, men dödsorsaksstatistiken kan också påverkas av exempelvis förändrade analysmetoder inom rättsmedicinen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer