#marijuanaland

Lagligt och olagligt på samma gång

Flera delstater har legaliserat marijuana, men på nationell nivå är drogen fortfarande olaglig. Hur kan det vara så?

När Obama tillträdde som USA:s president började tongångarna från federalt håll att ändras. Det var inte längre en stenhård linje mot narkotika som gällde. Justitieminister Eric Holder skickade ut ett PM som kan sammanfattas ungefär så här: från federalt håll har vi begränsade resurser. Om ni ute i delstaterna sköter det här med marijuana snyggt så kommer vi inte att lägga oss i.

I Colorado förde den nya linjen med sig att fler såg en framtid inom marijuanabranschen. Antalet butiker som säljer medicinsk marijuana exploderade runt 2009, likaså antalet människor som skaffade tillstånd att handla. Sannolikt bidrog Holders budskap också till ja-sidans framgångar i de legaliseringar som röstats igenom sedan dess.

Egentligen borde det inte kunna vara så här. USA:s högsta domstol har vid flera tillfällen – senast när Arizona försökte införa tuffare immigrationslagar – slagit fast att federal lag gäller över delstaternas lagar. Så varför agerar inte de federala myndigheterna?

Ingen vet säkert. Politisk feghet kanske. Trycket från legaliseringssidan är stort och debatt­en har en tydlig slagsida åt det hållet. Marijuanaindustrin säger att ”Obama har ju egna erfarenheter, han vet att det här inte är farligt” – och hoppas på att han ska ta steg mot en federal legalisering innan han avgår 2016.

Två av grannstaterna – Oklahoma och Nebraska – har på grund av legaliseringen stämt Colorado till Högsta domstolen. Deras främsta argument är att legaliseringen gjort att stora mängder cannabis från Colorado nu strömmar in till dem.

Siffror från Rocky Mountain High-Intensity Drug Trafficking Areas visar mycket riktigt att beslagen av marijuana på väg ut ur staten har ökat med över 400 procent på några år. Mycket passerar dock gränsen utan att fastna – enligt polisrapporter har marijuana från Colorado hittats i över 40 delstater.

Mer från Accent