Kosttillskott

Kosttillskott kan innehålla narkotika och dopingmedel

Dopningsmottagningen i Örebro har polisanmält ett kosttillskott som de misstänker innehåller otillåtna dopningsmedel.

Körkortsmottagningen, som testar personer som ansöker om körkort och har ett föreläggande från Trafikverket att de måste bevisa drogfrihet, har vid ett flertal tillfällen tipsat dopningsmottagningen om personer som varit positiva, trots att de endast tagit kosttillskott.

Det har fått dopningsmottagningen att misstänka att kosttillskotten inte alltid innehåller det som står på förpackningen.

– Vi har försökt att få både Läkemedelsverket, Livsmedelsverket och Dopingjouren att testa preparat, men ingen tycker att det är deras uppgift. Privata laboratorier har erbjudit sig, men visar det sig att våra misstankar bekräftas måste vi ha ett stort labb bakom oss. Därför valde vi att polisanmäla. Då får SKL testa preparatet, säger Kurt Skårberg, verksamhetsutvecklare på dopningsmottagningen, till Accent.

Svårt att veta att rätt preparat testas

Enligt Kurt Skårberg är det inte så lätt att vara säker på att man fått tag på rätt preparat.

– Det aktuella preparatet fick vi av en kille som testat positivt och vi misstänker ett kosttillskott han tagit. Lyckligtvis hade han köpt två burkar. De flesta kommer med en öppnad burk och då kan de ju ha manipulerat innehållet efter att de öppnat den. I det här fallet var bara den ena burken öppnad.

Helt säker på att innehållet är detsamma i två olika burkar kan man inte vara ens om de är oöppnade.

– Vi ar haft patienter som ätit samma preparat, och där den ene testat positivt och inte den andre. Det finns inga regler och ingen som helst kontroll. Preparaten testas inte innan de når marknaden. De som testar är konsumenterna, säger Kurt Skårberg.

Kan innehålla prohormoner

Ett annat problem är att preparatet kan innehålla prohormoner, som får kroppen att själv producera hormoner.

– Letar man då efter testosteron kommer man inte att hitta det. I det här fallet har vi bett att de ska vara noggranna i sin testning så jag hoppas att de hittar eventuella prohormoner i det preparat vi ämnat in.

Kurt Skårberg är orolig eftersom användningen är så utbredd.

– Det här är preparat som vem som helst kan skicka efter på internet, säger han.

Flera olika preparat misstänkta

De preparat som dopningsmottagningen har misstankar om är främst prestationshöjande- och fettförbrännande preparat, samt kreatin och i något fall antioxidanter. Personer som använt den här typen av preparat har testat positivt både för amfetamin, testosteron och nandrolon, trots att de inte tagit dopningsmedel.

– I USA har man till och med hittat testosteron i B-vitamin-preparat, säger Kurt Skårberg.

Inget ovanligt problem

Enligt Dopingjourens hemsida visar både svenska och internationella studier att det förekommer felmärkning, kontaminering och otillåtna substanser i kosttillskott som marknadsförs som rena produkter. Prestationshöjande (muskelökande och testosteronhöjande) preparat kan innehålla både förbjudna och farliga substanser. Dopingjouren varnar för att man kan testa positivt i dopnings eller narkotikatester om man tagit preparaten.

Avråder från användning

Dopingjouren avråder från användning av alla preparat som inte testats vetenskapligt. Kosttillskott fyller, enligt Dopingjouren, heller ingen funktion för personer som inte lider av någon bristsjukdom.

Mer från Accent