Mexiko

Kokaodling – nu också i Mexiko

En kokaodling har hittats i södra Mexiko. Mycket tyder på att narkotikakartellerna i landet har tröttnat på att vara mellanhänder för sydamerikanskt kokain.

Kokaplantan – råvaran till kokain – har länge odlats på Andernas sluttningar, I Peru, Bolivia och Colombia finns uppskattningsvis 98 procent av världens odlingar.

Nu kan detta ändras. Nyligen upptäckte och förstörde Mexikanska myndigheter den första kända odlingen av koka i Chiapas i den sydöstra delen av landet, inte långt från gränsen till Guatemala.

Enligt Vice News handlar det om en relativt liten odling – 1 639 plantor på ett område som var 1 250 kvadratmeter stort – men själva existensen tyder på att narkotikakartellerna i Mexiko inte är nöjda med att vara mellanhänder i kokainhandeln.

– Vi kan anta att grupper som idag smugglar försöker se om de också kan utveckla kokaodlingar i områden som traditionellt inte använts för detta. De mexikanska kartellerna dominerar hela kokainkedjan utom just odlingen, säger Antonio Mazzitelli, en representant för UNODC, UN Office on Drugs and Crime, till Vice News.

Mer från Accent