Missbruk

Hjärnans belöningssystem förstörs av missbruk

Missbrukare reagerar annorlunda på dopamin, vilket ökar beroendet.

Vi mår bra när dopamin utsöndras, till exempel när vi äter vår favoritglass, är tillsammans med dem vi älskar eller springer en tur. Anledningen är att dopamin frigörs i hjärnan. Detsamma händer när man tar droger med euforiserande effekt. Det skriver Videnskap.dk.

I en ny studie, där forskare jämfört 24 marijuanamissbrukare med 24 icke-missbrukare, visar de att missbrukarna reagerar helt annorlunda än kontrollgruppen när de får preparatet Ritalin.

Marijuanamissbrukarna visade färre positiva och fler negativa känslor. Medan kontrollgruppen kände sig glada och blev utåtvända blev marijuanamissbrukarna i stället rastlösa, ängsliga, stressade och irriterade.

Albert Gjedde, chef för Institutionen för neurovetenskap och farmakologi på Köpenhamns Universitet, menar att resultaten stämmer väl överens med den kunskap forskarna sedan tidigare hade om Ritalin och dopamins effekt på missbrukare.

– Generellt har missbrukare en nedsatt dopamineffekt jämfört med dem som inte missbrukar droger. Det nya i den här studien är att man studerat missbrukarens beteende när dopamineffekten är nedsatt. De får inte samma effekt eftersom deras missbruk har lett till en minskad produktion av dopamin. Det är också förklaringen till att de måste öka dosen av drogen för att uppnå samma effekt. Ju starkare beroende desto högre doser krävs för att få samma dopamineffekt, säger Albert Gjedde till Videnskap.dk.

Forskarna menar att legaliseringsdebatten ökar behovet av forskning på cannabis effekter.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Mer från Accent