Narkotikasmuggling

”Historiskt stora beslag av cannabis”

Tullens beslag ökade kraftigt under 2021 jämfört med året innan.

Tullverket uppger att de genomförde 12 000 fler kontroller 2021 jämfört med 2020, vilket kan vara en bidragande faktor till att man även gjort fler och större beslag. Men att krypterade konversationer mellan kriminella knäckts har också bidragit. Detta har även gjort att man kunnat komma åt de som organiserar smugglingen, inte bara transportörerna.

– Kokainbeslagen ökade med 20 procent, amfetamin med 50 procent, och vi fortsätter att ta stora partier cannabis, säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör till TT.

3,2 ton cannabis beslagtogs under 2021, vilket är den näst största mängden någonsin under ett år. 344 kilo hittades i ett enda beslag, gömt bland byggmaterial som togs in över Öresund i januari förra året.

Men trots det är det bara en bråkdel av smugglingsförsöken som misslyckas. Polisen uppskattar att någonstans mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas in i Sverige varje år. Under 2021 kunde Tullverket lägga beslag på 6 ton narkotika.

Uppskattningar är svåra att göra. Polisen baserar sin beräkning bland annat på chattloggar från Enchrochat, men Tullverket menar att den narkotika som de beslagtar ofta är mer koncentrerad än den utspädda produkt som sedan säljs på gatan.

Mer från Accent