Narkotika

Heroinberoende breder ut sig i USA

Skådespelaren Philip Seymour Hoffman var inte ensam. Allt fler i USA använder heroin – ett beroende som ofta inletts med smärtstillande på recept.

Efter 1970-talets heroinvåg minskade drogens popularitet kraftigt, men på senare år har drogen gjort en smygande comeback i USA.

– Vi ser ett uppsving för heroin, bekräftar Gil Kerlowske, chef för the Office of National Drug Control Policy, till the Independent. Vi såg heroin som ett innerstadsfenomen, men nu sprider det sig över hela landet, i folkgrupper och alla åldrar.

Enligt experter är det troligen smärtstillande preparat som Oxycontin som grundlagt beroendet. Heroin är billigare och lättare att få tag i vilket gör att efterfrågan ökar.

Vid ett symposium i Uppsala nyligen berättade Markus Heilig, professor vid NIAAA, National Institute for Alcohol addiction and alcoholism i USA, att det i Florida förekommer ambulerande läkarmottagningar som förskriver opiatläkemedel till den som vill ha. De skriver också ut bensodiazepiner och annat som efterfrågas av missbrukare.

På grund av de låga priserna på inrikes flygresor lockas amerikaner dit från hela USA.

– De som åker till Florida och handlar blir snart som andra missbrukare. De övergår från att svälja tabletterna till att krossa och sniffa dem och inom tre år börjar de injicera, säger Markus Heilig till Accent.

Enligt Markus Heilig finns ingen opinion i USA emot fenomenet.

– Jag tror inte folk är medvetna om problemet. Alla har en uppfattning om att gatunarkomani är ett stort och farligt problem, men det här är mindre synligt. Det är mer socialt etablerade personer som drabbas. De märks inte lika mycket, åtminstone inte i början, säger han.

Markus Heilig berättar hur opiatmissbruket fått fäste i fattiga områden.

– Det är till stor del de som i USA kallas ”white trash” som använder detta. De lever på ställen som du inte kan föreställa dig. Kolgruvan på orten har lagt ner och lämnat folk i arbetslöshet och fattigdom. Folk saknar utbildning och många är analfabeter, säger han.

I USA:s nationella drogvaneundersökning har antalet som är beroende av heroin ökat från 239 000 år 2010 till 335 000 år 2012.

Enligt the Independent har marknadsföringen av heroin har också blivit mer sofistikerad och preparatet säljs under namn som ”Ace of Spades”, ”Governement shutdown”, ”iPhone”, ”NFL” och ”Olympics 2012”.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer