Narkotika

Dödliga droger svårare att få tag på – dödstalen sjunker

Experimentella droger och fentanylanaloger såldes öppet som ”forskningskemikalier”. Men drogerna, som skördade hundratals liv, verkar nu ha försvunnit från internet.

Det har gått fyra månader sedan två bröder från Stockholm dömdes till fängelse för att ha sålt fentanylanaloger via internet. Åtta personer dog efter att ha använt brödernas produkter. Vid rättegången hävdade de att kemikalierna inte varit till för konsumtion vilket också skrivits tydligt på hemsidan. Södertörns tingsrätt ansåg det uppenbart att kemikalierna såldes i russyfte och att bröderna visat likgiltighet inför hur de skulle användas och riskerna det innebar.

Sedan i våras har webbsidor som sålt fentanylanaloger stängt ner, ner efter en. Försäljningen av fentanyl och varianter av drogen har i stort sett ha försvunnit ifrån internet enligt uppgifter från polisen och Folkhälsomyndigheten till P4 Jämtland.

Robert Kronstrand på Rättsmedicinalverket bekräftar för Ekot att även antalet fentanylrelaterade dödsfall sjunkigt kraftigt under första halvan av 2018.
–Till och med juli i år har vi haft åtta bekräftade dödsfall som är till följd av fentanylanaloger. Om vi jämför med hur det såg ut förra året så var det ju 100 stycken fall, säger Robert Kronstrand till Ekot.
Även andra nya experimentella droger har minskat i Europa under det senaste året enligt Robert Kronstrand. Från att 2015 ha upptäckt 100 nya substanser har man i år bara hittat 23.
– Den minskningen kan bero på att man har skärpt lagstiftningen i andra länder. Som till exempel Kina där man har stoppat export av substanser som kan vara missbruksmedel, säger han.

På ett forum för droganvändare på internet sker också en förändring under våren och sommaren. Diskussioner om fentanylanaloger dör ut. Alla så kallade ”forskningskemikalier” verkar ha försvunnit enligt flera användare. Istället diskuterar användarna nu hur man kan använda medicinskt fentanyl som finns i smärtstillande plåster inom sjukvården. Även på den största svenska marknaden på det så kallade darknet lyser fentanylet med sin frånvaro.

Fentanyl är en syntetisk opioid som är många gånger starkare än både heroin och opium. Drogen och olika varianter av den har orsakat många dödsfall under de senaste åren eftersom den är så pass svår att dosera.

Mer från Accent