Danmark

Christianiabor vill stoppa droghandel

Efter att fem människor i lördags kväll blev skjutna försöker de boende i fristaden Christiania stänga ökända Pusher Street.

En 30-åring som enligt uppgift anges ha koppling till ett kriminellt mc-gäng dog av skadorna. En annan skadades allvarligt, och en av de skjutna uppges av Aftonbladet vara en spansk turist.

Fristaden Christiania, som ligger centralt i staden, är Köpenhamns näst största turistattraktion efter tivoli. Många turister var i rörelse på området denna ljumma lördagskväll i augusti då två maskerade personer öppnade eld vid Pusher Street, där cannabishandel pågått i årtionden trots att drogen är illegal i Danmark. Larmet kom vid 19.30-tiden och många stannade upp även på andra håll i staden och bevittnade strömmen av polisbilar och ambulanser som med påslagna blåljus och sirener som tog sig genom Köpenhamns centrala delar mot Christiania.

I söndags krävde Köpenhamns borgmästare  Sophie Hæstorp Andersen i tidningen Berlingske att Pusher Street stängs: ”Köpenhamn måste ha plats för ett Christiania som är skevt och alternativt – men den tuffa, organiserade brottsligheten måste skrivas ut ur Christianias framtidshistoria”. Och på söndagskvällen beslutade de boende i Christiania (där beslut fattas med konsensus, det vill säga enigt) att stänga den ökända gatan, rapporterar Dagens nyheter via TT.

Mer från Accent