Narkotika

Adhd-läkemedel på svarta marknaden

DRUGNEWS. Förskrivning av adhd-mediciner har ökat 300 procent på fyra år. Men samtidigt ökar beslagen på svarta marknaden av de narkotikaklassade medicinerna, vilket oroar polisen.

Det handlar bland annat om Concerta och Ritalin som kan hjälpa personer med neuropsykologiska störningar som koncentrationsproblem. I rätt doser för rätt patienter anses medicinerna göra nytta.

Men dels är kunskaperna dåliga om bieffekter, dels ökar rapporter om läckage till missbruksmarknaden. Medicinerna som är centralstimulerande kan missbrukas i högre doser och i blandning med alkohol eller andra droger.

Det oroar bland andra rikskriminalen och Stockholmpolisen.

– De beslag vi gjort har varit hos både missbrukare och ungdomar. De allra flesta har även en legal förskrivning av läkemedlen, men säljer eller delar med sig av pillren, säger Lennart Karlsson, gruppchef vid Citypolisens spaningsrotel i Stockholm, till SVT Rapport.

Ifjol hade Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) 325 ärenden med beslagtagna adhd-läkemedel, en ökning från 235 ärenden året före.

Om läkemedel läcker ut på svarta marknaden, så finns risk att de alltmer ifrågasätts. Något som tidigare gjorts med syntetiska opiater (metadon och subutex) som används vid substitutionsbehandling av heroinister.

Drugnews/SL

Mer från Accent