Narkotika

100 ton narkotika brändes i Iran

I onsdags gick minst 100 ton droger upp i rök i Iran i samband med FN:s internationella antinarkotikadag. Landet anses sig få minimalt stöd från väst för att bekämpa smuggling.

Bränningsceremonier förekom i flera olika iranska städer för att markera det minimala stöd myndigheterna upplever sig få från väst för att bekämpa smuggling av knark från främst Afghanistan. Hälften av narkotikan (mestadels opium) brändes i huvudstaden Teheran, resten i övriga städer.

Som ytterligare markering skedde detta på FN:s internationella dag mot narkotikamissbruk och smuggling den 26 juni. Vid ceremonin deltog flera iranska toppolitiker och officiella, utländska dignitärer.

Iran ligger mitt i en stor smugglingsled mellan Afghanistan och Europa, men också till Gulfstaterna runt Persiska viken där stora narkotikabeslag är vanliga.

Iranska myndigheter beräknar att 2 500 ton – främst opium – smugglas från Afghanistan till Iran varje år. Cirka 700 ton missbrukas i landet, 500 ton belagts, resterande 1 300 ton smugglas vidare.

Irans ledning hävdar att landet inte får nödvändig utrustning och teknik för att lättare kunna fånga in smugglare.

– Vi är i frontlinjen för att bekämpa narkotika, men länder som borde kunna hjälpa oss nekar oss den, de till och med vägrar att sända narkotikahundar och elektronisk utrustning, säger en hög polischef, general Ahmad Reza Radan, till AP.

Över 3 700 gränspoliser och soldater i Iran har dödats i strider med smugglare de senaste 30 åren, fler än 12 000 har sårats.

Iran har flera gånger hotat att tillåta knarksmugglingen genom landet på grund av bristen på samarbete med västvärlden, men också för den starka kritiken mot avrättningar av narkotikasmugglare man regelbundet får.

Svaret från väst på kritiken har hela tiden varit att man gör vad man kan i regionen för att stoppa smuggling via Iran, men ändå slinker alltså mer än 1 300 ton narkotika vidare för vidare transport till Europa och Gulfstaterna.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer