Missbruk

Valet avgör narkotikapolitiken

Justitieminister Beatrice Ask besökte Qvinnoqulan i Gävle för att prata om kvinnor med missbruksproblematik. Vid besöket lovade ministern att Alliansen kommer driva en restriktiv narkotikapolitik om de vinner valet. Foto: Joanna Wågström

Alliansen lovar en fortsatt restriktiv narkotikapolitik om de vinner valet i höst. De rödgröna har inte enats i frågorna. Vänsterpartiet vill att det ska bli lagligt att ha narkotika i kroppen. En utveckling som Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte ställer sig bakom.

När justitieminister Beatrice Ask besökte Qvinnoqulan, en nystartad verksamhet för kvinnor med missbruk i Gävle, lovade hon en fortsatt restriktiv narkotikapolitik om Alliansen vinner valet.

– Det kommer inte att bli någon liberalisering av narkotikapolitiken. Sverige har klarat sig hyfsat bra på narkotikaområdet och jag är rätt säker på att det beror på att lagstiftningen är tydlig, säger hon.

Justitieministern vill att bruket av narkotika även i fortsättningen ska vara olagligt för att polisen ska ha möjlighet att drogtesta personer som de misstänker brukat narkotika. Alliansregeringen har också nyligen gjort det möjligt för polisen att drogtesta barn som är under 15 år utan föräldrarnas tillstånd.

– Man måste ta reda på om problemet finns för att kunna sätta in rätt åtgärder, säger Beatrice Ask.

Men i dagsläget verkar inte urinproven leda till rätt åtgärder för särskilt många. Endast en av fem missbrukare får vård i Sverige, enligt den pågående utredningen av svenska missbruks- och beroendevården. Trots det föreslår inte alliansregeringen en vårdgaranti för missbrukare.

– Vi har diskuterat det men vi har inte kommit med något förslag, säger Beatrice Ask.

Inom Alliansen är det endast Folkpartiet som föreslår en garanti. De vill att staten ska sluta ett avtal med kommunerna om att missbrukare ska garanteras vård inom en månad.

De rödgröna har inte enats om en gemensam narkotikapolitik. Vänsterpartiet vill avkriminalisera bruket av narkotika men det säger Socialdemokraterna och Miljöpartiet nej till.

– Vi vill inte legalisera droger. Det vi vill är att man inte ska kunna dömas till böter eller fängelse för att man har droger i blodet. Däremot vill vi att det ska vara kriminellt att inneha och sälja narkotika, säger Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill införa en vårdgaranti för missbrukare. Vänsterpartiet föreslår att en missbrukare ska få en påbörjad vårdplanering och avgiftning inom sju dagar. Socialdemokraterna vill att väntetiden ska kortas men föreslår inte en vårdgaranti.

När det gäller polisens rätt att drogtesta barn under 15 år är de rödgröna överens. Inget av partierna vill att det ska vara tillåtet. Men de har inte lämnat något besked om huruvida de tänker riva upp lagen om de kommer till makten.

En fråga enar alla partier, över blockgränserna, och det är utdelningen av gratis heroin till opiatmissbrukare som har införts i Danmark och i dagsläget diskuteras i Norge. Inget av partierna tänker stötta en sådan utveckling i Sverige.

Joanna Wågström

Läs partiernas fullständiga svar på Accents frågor om narkotikapolitik här

Mer från Accent