Drogvanor

”Unga först att fatta trenden”

Svenska skolelever dricker allt mindre och de regionala skillnaderna minskar. Eleverna i södra Sverige dricker fortfarande mest, men närmar sig övriga genom att också minska mest.

De sydsvenska skoleleverna i årskurs 9 dricker mest. Minst dricker de i norra Sverige. Mest narkotika använder Stockholms unga. Även här är de norrländska eleverna nyktrast. Däremot dricker de mer hembränt än övriga landet. Det framgår av rapporten ”Skolelevers drogvanor 2013” som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, presenterar idag.

I rapporten konstateras att alkoholkonsumtionen ökade i hela landet under senare halvan av 90-talet. Störst var ökningen var ökningen i södra Sverige vilket inte var förvånande med tanke på att regionen berördes mest av de förändrade införselreglerna.

Sedan år 2000/2001 har konsumtionen minskat över hela landet. Även nu är förändringen störst i södra Sverige, vilket är svårare att förklara.

– Den stora nedgången måste bedömas som oväntad, inte minst nedgången i Södra Sverige och Skåne. Lite tillspetsat kan man säga att unga skåningar – när det gäller alkoholvanor – har större likheter med unga norrlänningar än med unga i Köpenhamn, säger CANs direktör Håkan Leifman i en kommentar.

Inte heller i Skåne kan man förklara skillnaden.

– Vi jobbar mycket med frågorna. De senaste fyra åren har vi jobbat mycket med opinionsarbete mot föräldrar för att få dem att inte köpa ut, men det gör de ju i andra delar av landet också, säger Johanna Morin, länssamordnare för ANDT-frågor på länsstyrelsen i Skåne till Accent.

Hon är glad att siffrorna går åt rätt håll, men tycker inte att det finns någon anledning att slå sig till ro.

– Vi har ju fortfarande de högsta siffrorna och med närheten till Danmark har vi också den största utmaningen. Vi har ett bra samarbete mellan tullen, polisen och kommunerna. Det är viktigt för att strypa tillgången, säger Johanna Morin.

År 2013 är första året sedan mätningarna startade i början av 1970-talet som andelen alkoholkonsumenter är färre än de som inte dricker. Andelen helnyktra 15-åringar är nu 53 procent, vilket gläder bland andra UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund.

– Unga har varit först med att fatta trenden – alkohol är på väg ut och nykterhet på väg in. Frågan är hur lång tid det kommer ta innan vuxenvärlden också hänger med. Det är dags att inse att en alkoholfri tonårstid snart kan bli verklighet, säger Eric Tegnander, ordförande för UNF, i ett pressmeddelande.

Mer från Accent