DRUGNEWS: En enhetschef på socialtjänsten i Göteborg har dömts till böter för tjänstefel efter att ha nekat inleda utredning för tvångsvård av en 24-årig narkotikamissbrukare som senare avled. En handläggare friades dock av tingrätten.
De två socialtjänstemännen på Öregryte socialkontor hade åtalats sedan länsstyrelsen anmält händelsen.
Det var för fem år sedan som missbrukaren avled i respiratorn på Östra sjukhuset i Göteborg efter en överdos heroin. Hans anhöriga hade återkommande slagit larm till socialtjänsten om förvärrat drogmissbruk, överdoser och att han borde få tvångsvård.
Istället fick han avgiftning inom öppenvården och utredningshem varifrån han själv kunde skriva ut sig. Inte förrän han låg i koma inleddes en utredning om LVM-vård (tvångsvård).
En enig tingsrätt dömer nu enhetschefen till 80 dagsböter för tjänstefel och att inte agerat tillräckligt kraftfullt. Däremot frias tjänstemannen.
24-åringens familj uppger för Göteborgs-Posten att de ser domen som en upprättelse, även om de aldrig kan få tillbaka sin son. Och processen har följts noga av sociala myndigheter i hela landet.
– Jag tror att de flesta kommuner och sannolikt alla kommer att studera den här domen, titta vad man har gjort här, har vi liknande situationer och hur ska vi kunna staga upp det så att vi gör ett så bra och säkert jobb som möjligt. Det är oerhört allvarligt att man blir dömd för tjänstefel förstås, säger Lotta Persson, ordförande i organisationen Sveriges socialchefer, till SR Ekot.
Enhetschefen som inte längre är kvar på sin tjänst uppger genom sin advokat att han troligen ska överklaga den fällande domen.
Av Drugnews/SL