Missbruk

Ömsint bok om en mamma

Moa Herngren, född 1969, debuterade 2005 med antologin "Uppdrag: Familj", 2007 kom boken "Allt är bara bra, tack". Foto: Morgan Norman

Jag ska bara fixa en grej i köket
Moa Herngren Wahlström&Widstrand

Det är en ömsint bok om en ömsint mamma, en mamma som vill så väl, så väl. Som vill att livet ska gå att få ihop, bli bra och värdigt. I Moa Herngrens hudnära roman ”Jag ska bara hämta en grej i köket” möter vi den ensamstående Ingrid som stretar på i den gråsmetiga vardagsmodden.

Skadskjuten efter en svår skilsmässa och ständigt orolig för en ekonomi som inte vill räcka till. Trots att hon tackat ja till jobbet som förskolechef där hon tidigare arbetat som förskolelärare. Skillnaden är stor, förut var hon en i gänget, nu är hon ensam som chef och arbetskamraterna utsätter henne för en raffinerad mobbningskampanj. Ingrid är ensam så det skär i bröstet.

Ensamheten blir extra tydlig de helger när dottern Juni är hos pappan och hans nya sambo. Då finns bara en vän som värmer, den fyrkantiga bag-in-boxen i kylskåpet. Dit tar Ingrid sin tillflykt, till vinet som tröstar, värmer, och till slut stjälper.

När dottern Juni en dag kräver att få vara mer med sin pappa börjar världen rämna för Ingrid. Bit för bit tappar hon kontrollen över drickandet och sitt liv.

Moa Herngren för oss på en brinnande vandring genom helvetets alla kretsar. Varsamt och med varm respekt för sin huvudperson skildrar Herngren en människas väg mot totalt förfall, där det gömda vinglaset i köket sakta och obönhörligt förgör. En sugande vardagsmardröm där ingenting längre kan hindra Ingrid från att dricka, inte ens dotter Junis allt mer desperata rop på hjälp.

Läs den!

Hanna Nolin

Mer från Accent