Vit jul

”Obehagligt när pappa blir annorlunda”

En undersökning från IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul visar att över hälften av barn mellan 6 och 12 år tycker att vuxna blir annorlunda när de dricker alkohol. Var femte tycker att det blir tråkigare.

Vit jul genomförs av IOGT-NTO-rörelsen för åttonde året i rad. Under jullovet genomförs omkring 200 aktiviteter för barn och unga och närmare 20 000 har hittills tagit ställning för att fira julen utan alkohol.

En ny undersökning som kampanjen jar låtit YouGov göra visar att 54 procent av de tillfrågade barnen mellan sex och tolv år tycker att vuxna blir annorlunda när de druckit alkohol. 21 procent av barnen menar också att det blir tråkigare när de vuxna dricker.

– Barn känner väldigt lätt av skillnader i beteende hos vuxna, det gäller även vid små mängder alkohol, så att fira julen alkoholfritt är en av de finare julklapparna du kan ge ditt barn, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO, i ett uttalande.

I undersökningen har YouGov intervjuat 217 barn. Det kunde låta så här:

Hur tycker du att vuxna blir när de dricker öl, vin eller sprit?

”Roliga konstiga ibland läskija” – pojke 6-9 år

 På vilket sätt tycker du det blir tråkigare när vuxna dricker öl, vin eller sprit? (Denna fråga kom efter att de fått svara på om det blir roligare, tråkigare eller samma som vanligt när vuxna dricker alkohol)

”Det är jobbigt att inte veta vad som händer” pojke 10-12 år

Det går inte att prata på samma sätt eftersom de säger samma saker flera gånger” – pojke 10-12 år

”Jag får väldigt ont i magen, jag blir rädd” – flicka 6-9 år

På vilket sätt tycker du det blir roligare när vuxna dricker öl, vin eller sprit?

”Pappa leker med mig” – pojke 10-12 år

Varför tror du att vuxna ibland dricker öl, vin eller sprit?

”För att det är gott. Man säger att ett glas vin per dag är nyttigt” – pojke 10-12 år

På Vit jul:s webbplats kan människor anonymt dela med sig av sina barndomsupplevelser kopplade till jul och alkohol. En av berättelserna låter så här:

”Han är aldrig elak eller otrevlig, hårdhänt eller dum. När han blir för full somnar han. Jag har nog aldrig sett min pappa riktigt berusad. Han har alltid velat mig och min syster väl. Men trots det så är det obehagligt när det känns som att han blir annorlunda. Han luktar lite sprit från munnen och kan bli irriterad och arg över saker som han normalt inte skulle reagera på. Det är det som är det jobbiga. Att han blir oberäknelig i sitt sätt. Aldrig våldsam men ändå oberäknelig.”

— Det finns allt för många barn som inte får den jul de borde få, det ser vi inte minst genom de berättelser vi får in och de vi möter i kampanjen och vår verksamhet. Det är otroligt viktigt att den här frågan lyfts och att barnens perspektiv kommer fram, säger Catharina Sandberg, ordförande för IOGT-NTO:s juniorförbund JUNIS.

Mer från Accent