Drugsmart

Nu har Drugsmart svarat på ungdomars frågor i 20 år

När internet var i sin linda 1998 startades sajten Drugsmart för att ge ungdomar en säker källa till information om alkohol, andra droger och dess skadeverkningar. I år firar sajten 20 år.

Ända sedan starten har möjligheten att ställa frågor varit en stor del av sajten Drugsmart, som drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Även om funktionen har varit samma så har frågorna förändrats över tid.

– Frågorna följer de trender som finns i resten av samhället. För några år sedan var det väldigt mycket frågor om spice, nu har jag inte fått några frågor om spice på två år. Men vi får inte bara frågor om regelrätta droger, utan även om energidrycker, till exempel, säger Kristofer Odö, samordnare på Drugsmart.

På sajten finns information om olika droger, samt kring 150 vanligt ställda frågor, så kallade FAQ. Och det är ofta svar på frågor som sajtens besökare vill ha.

– Vi har 49 000 unika besökare varje månad. Många skriver in en fråga på Google och hamnar hos oss. Det går helt i linje med anledningen till att sajten skapades från början – att vara en säker källa till kunskap, säger Kristofer Odö.

De vanligast frågorna handlar om cannabis. På sistone har det även kommit en del frågor om ecstasy. En del är även oroliga för kompisar som använder droger, eller undrar hur de själva ska göra för att ta sig ur ett missbruk.

– Det är en del frågor kring vad som händer om man söker hjälp, kan man åka fast hos polisen och så? Vi svarar och hänvisar vidare till där man kan få hjälp.

Att Drugsmart nu fyller 20 år ska firas den 3 september.

– Vi kommer att lansera en rapport då, och så lär vi väl bjuda på lite tårta också, så vi får till lite firande, säger Kristofer Odö.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer