Narkotika

Ljusmanifestation för narkotikans offer

I går kväll klockan 17 tändes 765 marschaller på Sergels Torg i Stockholm under en ljusmanifestation för narkotikans offer. Arrangör var Folkrörelser mot droger.

Konferencier var Bo Högstedt från IOGT-NTO. Men manifestationen arrangeras inte bara av IOGT-NTO utan är ett samarbete mellan 24 organisationer som Blåbandsungdom, Anhöriga mot droger, Svenskar och invandrare mot droger och många fler. Ljusmanifestationen hålls i år för nittonde gången. Något som Bo Högstedt beklagade.

– Varje år hoppas jag att vi ska slippa stå här kommande år. Men vi kommer tyvärr alltid tillbaka. Och 2014 var offren fler än på länge, narkotikaanvändandet har ökat. 765 liv skördades på grund av droger och mångfalt flera anhöriga är berörda. Det är för deras skull vi är här, sa han.

Under en knapp timme talade Ali Reunanen, Gibbe Woldu, Jessika Arvik och Lena Larsson inför en stor samling människor som ville visa sitt engagemang denna milda novemberkväll.

Det bjöds även på sång och musik. Bland andra UNF:aren Xander Turian sjöng en låt sprungen ur hans egen erfarenhet av droger. Han hamnade i koma på grund av en överdos och hade själv kunnat vara ett av ljusen som glimmade i mörkret.

Mer från Accent