Missbruk

Klassisk musik mot ordningsproblem

DRUGNEWS. Klassisk musik i högtalarna ska prövas på resestationer för att skrämma bort busiga ungdomar och missbrukare. Bland annat kan Richard Wagners komposition Valkyria snart strömma ut över Resecentret i Hässleholm.

Avsikten är att med hög musik få oönskade gäster att flytta iväg någon annanstans, men även underhålla vanliga resenärer kring stationen i Hässleholm.

– Vi vet naturligtvis inte om musiken kommer att få den effekten, men tänkte att det är värt att pröva till en ringa kostnad. Sedan får vi utvärdera efter några månader hur det fallit ut, säger kommunalrådet Urban Widmark (M) till SVT Sydnytt.

Ordningsproblemen i Hässleholm har bidragit till att särskilt äldre upplevt otrygghet när de ska resa eller passera en trång förbindelsegång över spåren. Kommunalrådet hoppas musiken ska lugna besökarna, men är medveten om att det inte löser grundproblematiken.

Modellen har tidigare prövats på Hovedbangården i Köpenhamn. En smal sidogång till stadsdelen Istedgade där mycket knark och prostitution blev ett tillhåll. Fastigheten fick inte breddas av kulturbyggnadsskäl, men när klassisk musik strömmade ut i högtalarna så irriterades minnesbrukarna och försvann.

Musik har även framgångsrikt börja ljuda i Hamburg, Malmö och Eslöv och nu ska Jernhusen, som är fastighetsägare till stationer, börja i Hässleholm. Även på fler platser runt hela landet planeras nu klassisk musik i väntsalar och runt stationsområden under namnet Trygg Station.

Men för att lyckas öka tryggheten krävs kombination med andra insatser än musik, enligt Jernhusens säkerhetschef Leif Svensson. Bland annat ska kamerasystem och bemanning med ordningsvakter ses över, stationsvärdar inrättas under högtrafik och kontakt tas med socialtjänsten.

Vilken musik (vid sidan av Wagner) som ska spelas och vad grannar anser om planerna återstår att se.

Drugnews/SL

Mer från Accent