Systembolaget

Kan ”alkoholfritt” trigga återfall?

Kan en "alkoholfri" dryck med 0,5 procent alkohol orsaka återfall hos alkoholister? Experterna är oense – det kan lika gärna vara smaken som är problemet.

I Svenska Dagbladet berättar prästen Mikael Bedrup idag att han riskerade ett återfall i sitt tidigare missbruk på grund av nattvardsvin.

– Min alkoholisthjärna gick igång som ett ånglok. Jag blev panikslagen. Hade jag befunnit mig någon annanstans än på gudstjänsten, hade jag garanterat tagit ett återfall som hade slutat med att jag supit bort både jobb och familj, säger Mikael Bedrup till Svenska Dagbladet.

De flesta produkter i Systembolagets alkoholfria sortiment innehåller en liten mängd alkohol. Bland de avalkoholiserade vinerna innehåller flera 0,5 procent. Vilka det är och vilka som är helt alkoholfria kan man se på respektive förpackning och på Systembolagets hemsida.

Experterna oense

Professor Johan Franck, inriktad på beroendeforskning, vid Karolinska institutet, säger till Svenska Dagbladet att 0,5 procent alkohol inte kan räknas som alkoholfritt.

– Även en liten dos alkohol kan sannolikt reaktivera hjärnans belöningssystem, särskilt efter lång tids avhållsamhet från alkohol då toleransen givetvis sjunker, säger han.

När Accent intervjuade Sven Andreasson, beroendeläkare och expert på Statens Folkhälsoinstitut, om huruvida lättöl (som innehåller max 2,25 volymprocent alkohol) kan orsaka återfall var han mer skeptisk:

– Jag är osäker på det. Vad vi inte vet är om en så svag alkoholdryck räcker för att ge en psykoaktiv effekt. Det beror på vilken effekt den lilla promillehalten kan ha men min bild är att alkoholhalten i en lättöl inte är tillräcklig för att påverka beroendet.

Systembolaget letar nytt begrepp

Tidigare kallade Systembolaget sina ”alkoholfria” produkter för lättdrycker, just för att kunderna inte skulle luras att tro att de var helt alkoholfria.

− Vi slutade med begreppet lättdrycker för cirka tio år sedan. Det var då alla möjliga lättprodukter, varav många drycker kom ut i handeln. Ordet ”lätt” som prefix fick betydelsen lågkalorivariant, vilket blev helt missvisande, säger Systembolagets presschef, Lennart Agén till Accent.

Han säger att Systembolaget håller på att titta på om de kan hitta ett annat begrepp än alkoholfritt.

− Samtidigt utökar vi hela tiden sortimentet med helt alkoholfria drycker, säger Lennart Agén.

”Alkoholen spelar ingen roll”

Kanske ligger inte risken bara i den mängd alkohol som finns i den alkoholfria drycken.

Hans Lundgren, medlem i IOGT-NTO-föreningen Comeback som praktiserar på IOGT-NTO:s kamratstöd i Skarpnäck dricker till exempel inte alkoholfri öl.

− Det spelar ingen roll om det är alkohol i eller inte, jag går igång på det i alla fall. Det är lika mycket smaken och doften som gör det, säger han till Accent.

Mer från Accent