Poddradio

IQ:s fyllepodd väcker starka känslor

IQ:s fyllepodd får fler och fler lyssnare för varje vecka. Programledaren Anitha Schulman ser ett ökat intresse för frågorna – och har själv minskat sin alkoholkonsumtion tack vare podden.

Podcasten Fyllepodden, som görs i samarbete med IQ, har sänt varje vecka sedan slutet av juni i år. Programledarna Cissi Wallin, Bianca Mayer och Anitha Schulman har bjudit in gäster som Kristoffer Appelqvist, Gudrun Schyman, Sanna Lundell och Amelia Adamo för att prata om svenskarnas förhållningssätt till alkohol.

Hur går det med podden?

– Det går bra! En bra podd bör finnas under en längre tid för att den ska ”sätta sig” och vi ser att vi ökar vecka för vecka. Särskilt efter dokumentärserien ”Djävulsdansen” har vi sett ett ökande intresse för de här frågorna. Jag tror att beroendefrågor ligger i tiden. Folk är intresserade och har starka åsikter. Vi har fått mycket positiv respons och har fått mycket media. Efter första intervjun med Kristoffer Appelqvist plockade kvällstidningarna upp honom för att prata om det här och sedan bjöds han in till Lotta Bromé. Amelia Adamo har också skrivit om alkoholberoende. Så man kan nog säga att ämnet för Fyllepodden sprider sig även i andra kanaler.

Vad är syftet med Fyllepodden?

– Syftet är att vi ska börja prata om alkoholberoende och missbruk på ett avspänt sätt. Det är viktigt att lyfta upp ämnet, eftersom det fortfarande tycks vara väldigt tabu. Vi pratar oftare och lättare om sex än om vår alkoholkonsumtion, vilket är anmärkningsvärt. Få vågar prata om sitt alkoholberoende och det känns obekvämt att benämna någons alkoholism. Det finns en otroligt stark alkoholnorm som gör att det i många kretsar fortfarande anses coolt att säga att man är bakis.

Vad tänker du om alkoholnormen i samhället?

– Det är ju ett faktum att vi svenskar lever i spritbältet, där det anses som självklart att man festar med alkohol. Alla våra traditioner och firanden är förknippade med alkohol och en fest utan alkohol är ingen riktig fest enligt många. Man hör ofta kommentarer som ”ska inte morfar få ta sin sup på julafton?”. Det är så himla viktigt att få dricka. Men det verkar som att fler börjar reflektera över sin alkoholkonsumtion och varför vi dricker.

Hur funderar du kring din egen alkoholkonsumtion?

– Sedan jag blev programledare för Fyllepodden har jag börjat fundera mycket kring den och mitt eget beteende kring alkohol. I och med podden har jag fått ta del av forskning och andras åsikter och det har gjort att jag har tänkt efter innan jag har tagit det där andra eller tredje glaset vin. Jag har haft det ”torraste” halvåret någonsin! Jag har insett att jag har lika kul utan alkohol. Det är förstås svårt att veta om det beror på podden eller på åldern. Men mitt dryckesbeteende har helt klart förändrats.

Hur ser det ut för Fyllepodden framöver?

– Vi kommer att spela in ett julspecial med ett gäng spännande gäster. I vår kör vi på, men då varannan vecka i stället för varje vecka.

Du hittar Fyllepodden på iTunes här, eller på Libsyn här.

Mer från Accent