Behandling

Dagöholm har behandlat missbruk sedan 1937

Till IOGT-NTO:s behandlingshem Dagöholm är alla klienter välkomna, även de som har någon form av substitutionsbehandling. Datorbaserad minnesträning är ett viktigt inslag.

På Dagöholm har personer med missbruksproblem fått hjälp sedan 1937.

− Från början var det en klassisk ”tork”, nu är nästan alla blandmissbrukare, säger Anna-Lena Borén, VD och föreståndare.

Psykodynamisk behandling

På Dagöholm arbetar man enligt ett psykodynamiskt synsätt.

− Det betyder att behandlingen är individuellt anpassad. De två första veckorna utreder vi patienten enligt ett formulär som kallas ASI, som rör sju olika livsområden, till exempel beroende, nätverk, fysisk och psykisk hälsa, säger Anna-Lena Borén.Även andra mätinstrument, som SL 90 och KASAM, som mäter patientens känsla av sammanhang, används.

− Vi tittar på patientens hela livssituation. Därefter gör vi en plan för genomförandet av behandlingen och skriver kontrakt med patienten, säger Anna-Lena Borén.

Uppdragsgivaren styr

Hon poängterar att ingenting görs utan hemkommunens godkännande.

− All behandling är uppdragsstyrd. Kommunerna köper tjänsterna av oss. Vårdplaner och genomförandeplaner kräver deras godkännande, säger hon.

Foto av Anna-Lena Boren
Anna-Lena Borén är VDoch föreståndare på Dagöholm. Foto: Eva Ekeroth

Vissa patienter har substitutionsbehandling

På Dagöholm har ungefär 17 procent av klienterna någon form av substitutionsbehandling för heroin.

− Det är inget vi skriver ut till dem, men vi hjälper dem med medicineringen och kontrollerna om de har preparaten när de kommer. Vi har inte upplevt några problem med det, säger Marina Unnebäck, biträdande föreståndare och kvalitetssamordnare.

− Tvärtom ser vi att medicineringen ger patienterna möjlighet att ta till sig behandlingen och få ett värdigt liv, säger Anna-Lena Borén.

 Klienter kan utredas för ADHD

Dagöholm erbjuder också neuropsykiatriska utredningar.

− När klienterna blir drogfria kan neuropsykiatriska symptom bli tydligare. Då kan vi utreda om det finns ADHD eller någon annan diagnos i botten och eventuellt sätta in medicin. Det görs i samråd med läkare i klientens hemkommun, säger Anna-Lena Borén.

 Strukturerade dagar

Dagarna är strukturerade, vilket är en viktig del av behandlingen. Patienterna är indelade i olika team.

− Varje morgon börjar med teammöte, därefter är det arbete eller skola. Möjlighet finns att läsa in ämnen för att få behörighet att studera vidare på någon av IOGT-NTO:s folkhögskolor, säger Marina Unnebäck.

Arbetet består av praktiskt arbete med det stora huset, i köket, i snickeriet, i trädgården eller med djuren. På Dagöholm finns får och höns, och så katter förstås.

Foto av liten grårandig katt.
Djur är en del av rehabiliteringen. Foto: Eva Ekeroth

− Våra klienter har byggt hönsgården. Den är alldeles ny. Att ta hand om djur är ansvarsfullt och ger mycket tillbaka, säger Anna-Lena Borén.

Återfallsprevention och minnesträning

Eftermiddagarna på Dagöholm innehåller samtal, enskilt eller i grupp. Bland annat ska alla delta i en återfallsprevention som omfattar åtta gruppsamtal.

Tre gånger i veckan står motion på schemat.

Alla patienter erbjuds också att genomgå ett program med datorbaserad minnesträning, Cogmed. I den ingår minst 25 träningstillfällen, med successivt ökad svårighetsgrad, anpassad efter individen.

− De gör ett pass varje dag. Det är fantastiskt vilka förbättringar man ser på relativt kort tid, säger Anna-Lena Borén.

Förbereds för livet efter behandlingen

På onsdagar och lördagar har man möjlighet att åka på stadsresa, om man varit på Dagöholm minst fjorton dagar. Oftast  går resan till Katrineholm.

På fredagar är det städning av de gemensamma utrymmena.

− Efter städningen unnar vi oss extra gott fredagsfika, säger hon.

För patienter som närmar sig slutet på behandlingen finns tre utslussningslägenheter och en träningslägenhet i Katrineholm.

− Det är viktigt att de får träna sig att stå på egna ben, men en förutsättning för att det ska fungera när de kommer ut är ändå att det finns någon uppföljning i hemkommunen, säger Anna-Lena Borén.

Mer från Accent