Alkoholservering

Alkoblås kan stoppa fylleri på krogen

Allt fler pubar i Storbritannien använder alkometer för att kolla att gästerna inte är för berusade. En bra idé även för svenska krogar?

Att ladda upp med en förfest innan besök på krogen – en vana många haft i Sverige länge – har blivit allt vanligare i Storbritannien. Enligt branschorganet Morning Advertiser har detta fört med sig en ökad fylla på krogen.

För att motverka berusningsdrickande har nu allt fler brittiska pubar infört alkometertester.

Testerna är frivilliga och varje krog sätter sina egna gränser för vad som är en olämplig berusningsnivå. Polisen uppmuntrar användandet av alkometer:

– Det är upp till varje ställe att bestämma hur man använder dem men vi vet att det fungerar som ett bra verktyg när man hamnar i diskussioner om hur onykter någon egentligen är, säger Edward Brown, polisinspektör vid Norwichpolisen till Morning Advertiser.

I Sverige är alkohollagen tydlig, det är förbjudet att servera den som redan är berusad. Däremot är det mycket ovanligt att krogarna använder alkometer.

– Om man som krögare skulle vilja ha hjälp med att uppfylla lagen med hjälp av en alkoholmätare så tror jag att det är viktigt att kommunicera syftet till gästerna och att ha tydliga rutiner för hur det ska fungera. Det finns alltid en risk att det blir godtyckligt, till exempel vilka som ska blåsa, vilket i sig kan leda till diskussioner i krogentrén, säger Magnus Jägerskog, vd för Systembolagets dotterbolag IQ till Nyheter24.

Mer från Accent