narkotika

ADHD-medicin allt vanligare bland missbrukare

Det blir allt vanligare att ADHD-mediciner missbrukas. I takt med att allt fler får medicinerna utskrivna har man kunnat konstatera att preparaten dyker upp i missbrukarkretsar.

Sprututbytet i Malmö kan konstatera att det nu förekommer att ADHD-medicinen, som egentligen ska sväljas, injiceras eller sniffas. Det rapporterar Sveriges Radio.

Komplicerade blandmissbruk har blivit allt vanligare under de senaste åren på Sprututbytet i Malmö och bland dessa har även ADHD-medicinerna dykt upp.

Det verksamma ämnet i vanliga ADHD-mediciner heter metylfenidat och kan framkalla psykoser och allvarliga psykiska sjukdomar om det tas i för höga doser och av fel personer. Ämnet är centralstimulerande och liknar amfetamin. Därför verkar vissa missbrukare ha börjat använda metylfenidat istället för eller som komplement till amfetamin och heroin.

Berne Stålenkrantz, ordförande för Svenska Brukarföreningen säger till Sveriges Radio att han ser många människor som vill få ADHD-diagnoser för att få tillgång till den här sortens läkemedel och att detta ökar utifrån vad han erfar.

– Jag har sett under åren att fler och fler vill få det utskrivet, säger han.

Enligt Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds Universitet är det här ett relativt nytt fenomen. Men han säger att sex procent av vuxna svenskar har missbrukat ADHD-medicin enligt en enkätstudie om läkemedelsmissbruk.

– Det är starka mediciner som till fel person eller använda på fel sätt kan ge allvarliga konsekvenser, säger Anders Håkansson till Svreiges Radio.

Mer från Accent