Lina Hamadeh. Foto: Hanna Franzén

”Jag har lärt känna fantastiska människor och fått ett helt nytt liv”

Lina Hamadeh hade inte varit länge i Sverige när hon gick med i IOGT-NTO. Ett beslut som förändrat hennes liv.

Som nyanländ i Sverige blev du tidigt medlem i IOGT-NTO. Varför då?

– När jag kom till Sverige gick jag på kurs hos en förening här i Ronneby. En kvinna kom och talade om IOGT-NTO och jag kände snabbt att jag ville vara med. Jag hade sett hur alkoholen påverkat många ungdomar negativt i mitt hemland Syrien. Och jag har lidit mycket av att leva tillsammans med min tidigare man, som var alkoholist.
– Men nu har jag gift om mig – tack vare IOGT-NTO!

Grattis! Berätta mer.

– Jag träffade min nuvarande man Christer, som var ansvarig i föreningen
i Ronneby. Vi inledde en relation – och nu har vi precis gift oss. Jag är så glad! Men det blev ett litet bröllop, på grund av corona. Bara närmaste familjen.

Hur har de här senaste åren varit?

– Jättebra! Jag känner mig mycket mer avslappnad jämfört med hur det var i hemlandet. Ingen stress. Jag har lärt mig svenska och startat ett språkcafé, en kvinnoförening, och ”Föräldrar tillsammans”, som jobbar med att förebygga ungas droganvändande. Före pandemin ordnade vi aktiviteter varje vecka.
– Jag har så mycket energi och är väldigt lycklig! Många bra saker har skett för mig sedan jag blev medlem. Jag har lärt känna fantastiska människor och det är ett helt nytt liv för mig. Föreningen är som min familj.

Mer från Accent