Teater

Väcker liv i Allan Edwalls arv

En rik familj besöks av en släkting som ämnar flytta in. Men i vilket rum ska hon huseras?

Det är upptakten till konflikten i pjäsen Välkommen av Allan Edwall som ikväll har premiär på Wendelsberg. I rollerna finns tredjeårseleverna på Wendelsbergs teaterlinje, eller Dugateatern som de kallar sig.

– Allan Edwall var en väldigt politisk person och det återspeglas verkligen i den här pjäsen. Trots att den är skriven på 70-talet så finns det många paralleller till hur samhället ser ut idag, säger Anna Lehtonen som är en av eleverna som framträder i pjäsen.

Vid sidan av pjäsen har de också satt samman en visföreställning, Leva på tvären även den på temat Allan Edwall. I föreställningen blandas Allan Edwalls visor med gestaltande scener som berättar om hans liv och vad han stod för.

– Vi kände alla att vi kunde relatera till Allan Edwall och det var kul att se vad han gjorde när han inte var en karaktär i en Astrid Lindgren-film, säger Anna Lehtonen.

I teaterlinjens tredje år ingår att få ta ett bredare grepp på arbetet kring teaterverksamhet. De nio eleverna får själva repa in, marknadsföra och turnera som en friteater. De erbjuder också teaterworkshop till bland annat gymnasieskolor. I slutet av året är de fullfjädrade teaterpedagoger.

Just nu är eleverna i full färd med att boka in så många föreställningar som möjligt. Turnerande kommer fortsätta till mars nästa år.

– Sen får vi se om vi gör någon ny produktion utöver det, säger Anna Lehtonen.

Aktuella speldatum:
26 oktober 2018 – Välkommen PREMIÄR, Wendelsbergs folkhögskola, Mölnlycke
30 oktober 2018 kl. 19:00 – Leva på tvären, IOGT-NTO Öjersjö
1 december 2018 kl. 13:30 – Levande musikquiz, Mölnlycke bibliotek
17 januari kl. 13:30, Leva på tvären, Enköping
18 januari kl. 19.00 Välkommen, 4:e teatern i Västerås
19 januari kl. 17:00 – Välkommen, Sala teaterförening
24 januari Välkommen, Kvartersteatern i Norrköping
Boka en föreställning nära dig på dugateatern.se

Mer från Accent