Frågesport

Utmaningen utmanar geniknölarna

IOGT-NTO:s äldsta frågetävling är Pumpen, som nästa år firar 50 år. Men hack i häl kommer frågetävlingen Utmaningen, som i år arrangeras för 47:e gången i Norrköpingskretsen. Accent intervjuar initiativtagaren Åke Pressfeldt.

– Inte ett enda år har vi hoppat över, säger  Åke Pressfeldt.

– Och det är vi stolta över.

Det är Åke som startat tävlingen. Det är även han som skriver alla frågor. Åke berättar att tävlingen över tid har förändrats en del. De första åren hade man åtta tävlingsomgångar. Nu har man fyra; två på våren och två på hösten. Förr ingick också ett praktiskt prov, exempelvis att demonstrera hur en dammsugare fungerar, skruva ihop saker på tid eller vira in en medspelare i toalettpapper.

I dag, liksom under tävlingens barndom, ingår tolv ämnen i varje omgång, med tre delfrågor till varje ämne. Det innebär 36 frågor som besvaras av lag om max sex personer. Varje delfråga ska besvaras inom tre minuter.

Vanligtvis brukar cirka 30 personer delta, vilket blir fem till sju lag. Det lag som efter alla fyra omgångar kammar hem flest poäng blir årets vinnare och får ta med sig en speciell tavla till sin föreningslokal. Året därpå, om de inte vinner igen, får de lämna tavlan vidare till nästa vinnarlag.

Hur började det hela?

– Året var 1967 och vi var några i Lokalföreningen 5329 Lindö som funderade på vilket program vi skulle erbjuda medlemmarna, säger Åke.

– Jag kastade fram ett förslag om att bjuda in alla IOGT-föreningar i Norrköping att tävla i frågesport, säger Åke.

Och på den vägen är det. Åke blev frågeledare och frågeuppfinnare och det har han fortsatt med. Han beskriver det som att han har ett särskilt ”tänk” vart han är går och vad han än gör. Han hittar uppslag och inspiration till nya ämnen och frågor överallt.

– I början lyssnade jag mycket radio medan jag jobbade och där fick jag många uppslag. Senare använde jag mig av uppslagsverk och tidningar. Och på senare år har jag faktiskt tagit hjälp av Internet. Men jag hittar frågor lite varstans. Det kan vara något jag ser, läser eller hör talas om och så tänker jag att det där är ett spännande ämne till Utmaningen!

Åke berättar att frågorna kräver mycket research, så att svaren verkligen är korrekta. Vid ett tillfälle ringde han polisen för att dubbelkolla fakta till en fråga. Totalt har han författat 7 200 frågor kring 2 400 ämnen till 6000 deltagare under 200 tävlingskvällar.

Vad kan frågorna handla om?

– Senast var det exempelvis frågor om amerikanska presidenter och om minnet. Andra vanliga ämnen är blommor, helgdagar, landskap, trafik och rymden.

Hur vet man att frågorna är ”lagom” svåra?

– Ja, det är inte så lätt att veta. Men jag brukar få bekräftat att det är lagom svårt när deltagarna i snitt klarar två av tre delfrågor. Det får inte vara för lätt för då blir det tråkigt. Är det lite för svårt lär man sig ju något, vilket är bra.

Mer från Accent