Film

Stark film om hederskultur

Norska Nishas tonårsliv krockar rejält med föräldrarnas pakistanska värderingar. Filmen Vad ska folk säga, bygger på regissören Iram Haqs egen historia. Premiär idag.

Vad andra ska tycka är en fråga som upptar människor i alla delar av världen. Ofta får frågan alltför stor plats och man kan undra om inte individerna kan tänka själva. Men att vi bryr oss om vad andra tycker och tänker är grunden för etik och moral, ja, för hela vår kultur – och för andras.

Ibland krockar kulturer, som i filmen Vad ska folk säga, där sextonåringen Nisha lever vanligt norskt tonårsliv, men döljer det för sina pakistanska föräldrar.

När hennes pappa råkar komma på henne med en pojkvän slår han både henne och pojkvännen och grannar kallar på polis. Pappans butik går dåligt, släkt och vänner vill inte handla där längre. För att lösa problemet tar föräldrarna Nisha till pappans syster och hennes familj i Pakistan. Nisha försöker motvilligt anpassa sig, men det går inget vidare och hon skickas tillbaka till Norge.

Filmen bygger på regissören Iram Haqs egen historia. ”Det har tagit tid för mig att bli tillräckligt mogen som filmskapare och som människa för att klara av att berätta min historia på ett klokt sätt”, skriver hon i ett pressmeddelande. Och det var nog ett klokt beslut. Resultatet har blivit en stark och sevärd film som, trots att vi vet att det är olagligt att slå sina barn och föra bort dem ur landet med tvång, inte kan väja för den press föräldrarna lever under när släkt och vänner tar avstånd från dem – och vilka konsekvenser det får.

Vad ska folk säga har premiär den 9:e mars.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer