Boktipset

Skruvat om utebliven karriär

I den intellektuella underhållningsromanen En enastående karriär får doktoranden Jonas till sin fasa se sin avhandling slaktad på slutseminariet.

När Jonas kliver in på slutseminariet där hans avhandling ska godkännas och en enastående karriär inom universitetsvärlden ska börja är det ryggarna han ser först. Obehaget sprider sig i hans taniga kropp; är det så att kollegorna undviker honom?

Det visar sig att seminariet blir ett lustmord på Jonas avhandling. Spelreglerna ändras, inget blir som väntat. Plötsligt är han paria på institutionen. Mobbad? Ja, möjligen. Men Jonas är en udda karaktär, som liksom glidit in i universitetsvärlden lite från sidan, utan att äga ett äkta driv och ambitioner. Han är en människa som inte når ända fram, som lirar lite vid sidan om och inte uppfattar sig själv så som andra uppfattar honom – en ganska hal, medioker och vag person. Snarare har han av en snedvriden och lätt uppblåst självbild. Han känner sig kränkt och missuppfattad och blir besatt av att bevisa att kollegorna har utsatt honom för en komplott. Till sist tar han sin hämnd.

Martin Engberg har skrivit en skruvad, humoristisk historia med dov klangbotten. Boken är välkomponerad och intressant, språket rakt och lätt lakoniskt. Säkert kan många känna igen sig i Jonas i detta att aldrig vara riktigt säker på att höra till och vara så där skärpt och kompetent som alla tror att man är. Den där obehagliga känslan av att spela rollen som vuxen och smart, när man i själva verket är ett förvirrat barn i vuxen skepnad. Och rädslan för att fasaden ska spricka.

Mer från Accent