Faktabok

Gör din egen saft i sommar

När Petter Bergström är bortbjuden tar han med en flaska saft; ofta gjord av ingredienser han odlat själv, gjord i hans eget kök, efter eget recept.

Petter Bergström är landskaps­arkitekt till vardags, men hemma i trädgården odlar han 50–60 av de ingredienser han använder i sina saftrecept. De utgår ofta från blommor vi främst ser som prydnadsväxter, till exempel syren, schersmin och rosor, och innehåller inte sällan en oväntad krydda som ingrediens.

– Rabarbersaft är en av mina favoriter, men jag använder då gärna örter som ger lite bitter smak, säger han.

Hans intresse för att göra saft föddes ur frustrationen över allt drick- och ätbart som går till spillo. I boken Safthushållning – från violsaft och fläderdricka till krusbärssaft och lingonglögg (Natur&kultur) finns en mängd recept indelade efter de svenska årstiderna, men även ett växt­register och ett kapitel om sånt som är bra att veta, till exempel om smaker, redskap
och konservering.

– Jag tycker att det är kul att experimentera och gillar att variera mig, säger han.

Foto: Ulrika Ekblom

Sommarens sista ros

I dl doftande rosblad

2 msk krossade enbär

2 dl vatten

1 dl citrontimjan, toppar och korta kvistar

1 dl strösocker

2 tsk pressad havtorn,
eller 1 tsk pressad citronjuice

Koka enbären ett par minuter i vattnet. Dra sedan kastrullen från plattan och rör i timjan, rosblad och socker. Låt svalna till rumstemperatur, häll sedan i havtorns- eller citronjuicen. Låt stå och dra svalt ett par dagar (ger mer smak), annars sila saften genom silduk. Häll upp på väl rengjord flaska med tättslutande lock, så håller den sig upp till en månad.

Foto: Ulrika Ekblom

Citronmelissaft

1 liter citronmelissblad
(cirka 10 kvistar)

1 citron, finskivad,
eller ½ dl pressad juice

4 dl vatten

½ -1 dl ljus honung,
eller 2 dl strösocker

Koka vattnet, rör i citron­meliss och finskivad citron.Ta av kastrullen från plattan, låt stå ett dygn i rumstemperatur under lock. Söta med honung eller socker efter smak.

Om du vill spara saften längre än en månad byt honungen mot 4 dl socker, och koka upp saften innan den hälls på rengjorda flaskor med tätt­slutande lock.

Mer från Accent