Gatans kör

Richard Söderberg ger hemlösa röst i Gatans kör

Operasångaren Richard Söderberg har länge engagerat sig socialt och står outtröttligt upp mot rasism och homofobi. Nu är han aktuell som körledare i SVTs ”Gatans kör” för ett gäng hemlösa, som genom sången och musiken gör sina röster hörda.

 När Richard Sjöberg fick frågan om han kunde tänka sig att medverka som körledare i en dokumentär teveserie om hemlösa som börjar sjunga i kör tvekade han inte en sekund. Han kallar sig kör-nörd och har dessutom ett stort socialt patos som han har prisats för med bland annat Svenska fred- och skiljedomsföreningens fredspris.

– Man kan nog säga att jag jobbar mer som aktivist än operasångare. Jag står upp mot rasism, homofobi och religiös fanatism, ofta på sociala medier. Så när jag fick möjlighet att medverka i Gatans kör kändes det helt rätt. Här fick jag vara med och väcka frågor kring utanförskap och social utsatthet och det kändes viktigt, säger Richard Söderberg.

Han berättar att inspelningen i höstas gick fantastiskt bra. Trots vissa farhågor var det många som nappade på att vara med i kören och under arbetets gång kom det fler och fler.

– Det kändes inte som en teveinspelning, utan det var körarbetet och människorna som var i fokus. Kamerorna följde oss diskret och dokumenterade verkligheten precis som den var. Vi träffades och repeterade två gånger i veckan. Vi var oftast 20-25 personer, men alla kom inte vid varje tillfälle. Ibland hade någon en dålig dag och då var det okej att utebli. Stämningen var varm, inkluderande och välkomnande och vår gemenskap blev väldigt stark.

Just gemenskapen och känslan av att ingå i ett sammanhang lyfte deltagarna, som har både missbruk och hemlöshet med sig i bagaget.

– De kände sig stolta över att få medverka och många har sagt att de uppskattar att programmet belyser frågor som missbruk och bostadslöshet. De får sina röster hörda genom körsången på mer än ett sätt. Den här gruppen synliggörs sällan i media och på tv, men här får de både höras och synas med sina röster och personliga berättelser. Glädjen över att göra något kreativt ihop var påtaglig, säger Richard Söderberg.

Han menar att alla medverkande har förändrats på ett positivt sätt av erfarenheten med Gatans kör – en kör som förhoppningsvis kommer att leva vidare även efter programmet.

– För egen del har jag blivit mer ödmjuk och fått perspektiv på mitt eget liv. Jag kommer aldrig mer att kunna gå förbi någon som säljer tidningen Situation Stockholm utan att se på henne eller honom. De här personerna är som du och jag, bara det att de har hamnat snett i tillvaron.

Första avsnittet av Gatans kör visas den 11 januari på SVT 1.

Mer från Accent