Kultur

Novellprojekt för nykter litteratur

När Mevelyn Ehrstrand, elev på Wendelbergs utbildning Projektledaren, upptäckte att det var väldigt skralt med litteratur om livet som nykterist, fick hon idé.

Hon bestämde sig för att, inom ramen för sin utbildning, starta ett projekt som syftar till att uppmana nykterister att skicka in noveller om hur det är att vara nykterist.

– Jag har bara hittat en enda, ganska gammal, bok på temat. Det finns helt enkelt inga böcker, filmer eller pjäser om nykterister. Det är ett hål som behöver fyllas och därför uppmanar jag nu alla som gillar att skriva att skicka in sina berättelser, säger Mevelyn.

Hon menar att litteratur, till skillnad från fakta, berör känslomässigt och gör att läsarna kan identifiera sig. Därför är det viktigt att de finns och det börjar byggas upp en litterär ”bank” om livet som nykterist.

Vem som helst som gillar att skriva är välkommen att bidra till det här projektet, som Mevelyn kallar för ett ”experiment”. Ännu vet hon inte hur många bidrag som kommer in eller hur stort eller litet det hela i slutändan blir.

– Jag hoppas på bredd och olika perspektiv. Projektets storlek beror på vad jag får in. Blir det få noveller kommer de att publiceras på nätet. Blir det väldigt många kanske det blir en bok. Och om några berättelser riktar sig mer till unga än vuxna kanske det rent av blir två antologier, säger Mevelyn, som hoppas att novellerna ska läsas och uppskattas av såväl nykterister som icke-nykterister.

– De skönlitterära berättelserna kan förhoppningsvis bli ett sätt att krossa fördomar, konstaterar hon.

Not. Den som vill bidra med en eller flera noveller kan skicka sina alster till Mevelyn på projekt.novell@gmail.com senast den 31 mars.

Mer från Accent