Boktipset

Närgången och ångestladdad skilsmässoroman

En förtvivlad skilsmässa, trots att man tror sig göra allting rätt, blir resultatet när hustrun blir förälskad i en annan. Geir Gulliksen skriver som ingen annan om skilsmässans våndor i Berättelse om ett äktenskap.

Timmy och Jon heter ett lyckligt par med två barn. De har bestämt att de inte ska vara som andra par. De ska inte låta svartsjuka och kontroll förstöra deras intimitet och närhet. Vad som än händer ska de hålla samman. Om en av dem blir attraherad av en annan ska den andre generöst se på, vara tillåtande, utan att döma. Den som ges frihet kommer ju tillbaka. Och när Timmy träffar han som Jon kallar Handsken vill han hålla det som de lovat varandra. Han, den mjuka, inkännande hemmapappan, ska inte stå i vägen för sin hustru om hon nu vill flyga i väg en stund med en annan man.

Och flyger iväg gör hon på lätta fötter. De springer och skidar ihop, tillbringar allt längre dagar ihop, medan Jon väntar hemma med krympande självkänsla och ett stigande självförakt. Till slut blir han som en våt fläck, förkrossad, sviken – och häpen över att hon nu faktiskt själsligen är med någon annan. De två som skulle dela allt, berätta allt för varandra. Det är smärtsamt att läsa och oavbrutet intressant. Geir Gulliksen dissekerar det ”moderna” äktenskapets alla beståndsdelar i den välskrivna och gripande Berättelse om ett äktenskap (Weyler). Höga, vackra ideal blir till ingenting när tilliten bryts och kärleken byts ut.

Mer från Accent