Musikprojekt

Musikprojekt med NBV hjälper unga flyktingar

I samarbete med kulturprojektet Songlines stöttar NBV unga ensamkommande flyktingar genom att skapa mötesplatser, nätverk, samhörighet och inkluderande verksamheter.

Tanken är att ungdomarna, som kom till Sverige 2015-2016, ska få känna hopp och glädje med musik och kultur som uttrycksmedel. Ett huvudmål är även att alla måste hjälpas åt att skapa ett inkluderande samhälle för ungdomarna, som lever med mycket oro och osäkerhet.

Projektet är nationellt, treårigt och har samarbetspartners i olika organisationer och föreningar, däribland Nykterhetsrörelsens bildningsförbund, NBV, som sitter med i styrgruppen som enda bildningsförbund.

Hur man arbetar rent konkret med projektet skiljer sig mellan olika orter. I Kalmar anordnade NBV tillsammans med Songlines en stor fest tidigt i våras. 250 ungdomar dök upp, de flesta av dem var med och arrangerade, lagade mat och bokade artister.

– För dem blev det en paus i en svår vardag. Förutom att arrangera fester har vi också en mötesplats i stan där unga ensamkommande kan träffas, hänga, laga mat eller lära sig att spela gitarr, säger Malin Moessner, verksamhetsutvecklare på NBV i Kalmar.

Malin Moessner. Foto: pressbild

Hon menar att det är en svår grupp att jobba med, på så vis att många mår väldigt dåligt. De lever med utvisningshot eller tvingas flytta runt.

Men det ger också otroligt mycket tillbaka. Som folkbildare får man utmana sitt sätt att jobba lite.

– Vårt jobb blir mycket att vara medmänniska, att finnas till hands och stötta. Kulturen är förvisso viktig som brobyggare och blir också ett sätt att kanalisera svårigheter. Men just nu är det ganska turbulent och mycket oro, säger Malin Moessner.

I Kalmar nås cirka 250 ungdomar av projektet och man har där även en facebook-grupp med 300 medlemmar.

Mer från Accent