Cosplay

Kostymer, rollspel och tidsresor på drogfritt Närcon

UNF:arna Denise Öberg och Arild Petrovic fastnade för sci fi-genren steampunk i fjol. Nu förbereder de en egen steampunk-träff i Linköping med kostymer, tidsmaskin och skattjakt.

”Varifrån kommer tidsmaskinen, och vilka är ute efter den?”
Det är utgångspunkten för den berättelse och skattjakt som Denise Öberg och Arild Petrovic, medlemmar i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har hittat på till steampunkmötet.

– Vi har byggt egna steampunkpistoler och sytt kostymer, bland annat en korsett, och ”tidsmaskinen” är en gammal kamera som Arilds pappa har byggt om, säger Denise Öberg.

Träffen äger rum under Närcon, en stor spel- och cosplayfestival på Linköpings universitetsområde i slutet av juli. Denise Öberg berättar att hon och sambon Arild Petrovic fick idén om att ordna något eget arrangemang när de besökte Närcon-festivalen förra året.

– Nu hoppas vi att vi kan samla ihop lite folk som också gillar steampunk, eftersom att det är en så häftig genre – så att vi lär känna fler som är lika intresserade som vi är, säger hon.

Steampunk är en genre där 1800-tal blandas med science fiction, en slags retro-futurism som går att finna i litteratur, konst, film och mode. Exempelvis kan det finnas ångmaskiner, luftballonger och annan teknik från industriella revolutionen, men mixat med framtidsteknik, som till exempel påhittade vapen. Vanliga inslag i estetiken är synlig mekanik, mässing och kugghjul.

Men även om Denise Öberg och Arild Petrovic kommer vara fullt utklädda i enlighet med stilen, så är det inget måste för andra som vill komma på träffen.

– Om de vill komma i en egen roll får de göra det, fast det är inget tvång. Alla som är nyfikna är välkomna och vi har skrivit förslag på karaktärer som folk kan använda på mötet. De kommer att få bestämma om de vill hjälpa mig och Arild eller ett annat lag under skattjakten, säger Denise Öberg.

Både hon och Arild är engagerade i UNF och Denise Öberg säger att det är viktigt för dem att Närcon tagit ställning och är ett helt drog- och alkoholfritt arrangemang.

– Ställningstagandet gör att vi känner oss säkra och trygga där. Det blir enklare för oss att våga hålla i ett event och att ta ansvar för andra människor om de inte är berusade.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer