Omvärlden, föräldrar, syskon, skola och vänner är chockade: Hur kunde det ske?
Bit för bit blottlägger journalisten och författaren hur det gick till, hon har intervjuat en vid krets av människor för att försöka förstå hur två självständiga och smarta tjejer bestämde sig för att ta steget. Det är oavlåtligt intressant, insiktsfullt, skrämmande och hjärtknipande.
I ett avslutande kapitel redogör Åsne Seierstad förtjänstfullt för hur boken blev till, hur hon arbetat fram innehållet, och vilka etiska överväganden hon gjort. Det var flickornas far Sadiq Juma som ville att historien skulle berättas: ”Jag vill att människor ska uppfatta varningssignalerna. Vi trodde att det skulle gå över. Nu vet vi bättre”, säger han i boken.
Åsne Seierstad är känd för svenska tv-tittare sedan sin nyhetsbevakning från Bagdad under Irakkriget. Som författare slog hon igenom med reportageboken Bokhandlaren i Kabul, och i En av oss skriver hon om terrordåden i Oslo och på Utøya. Även dessa är mycket läsvärda för den som är intresserad av nutidshistoria, samhällsutveckling, och hur människor formas av sin omgivning.
Två systrar, som ges ut av Albert Bonniers förlag, finns nu i pocket.