Filmtipset

Hisnande dramakomedi om kvinnor på gränsen

”Galna av lycka” är en varm och mångbottnad italiensk komedi med bland andra Valeria Bruni Tedeschi och Micaela Ramazzotti i huvudrollerna. Filmen utspelar sig i gränslandet mellan galenskap och den brutala verkligheten.

Beatrice älskar att maniskt prata med alla om hur fantastisk och från vilken fin familj hon är på behandlingshemmet i Toscana där hon bor tillsammans med en skara brokiga kvinnor med olika psykiatriska diagnoser och drogproblem. Hon är verkligen extra allt – till skillnad från den mer lågmälda, tatuerade och uppenbart missbrukande Donatella som en dag gör entré. Dessa två udda existenser hittar så småningom till varandra och hand i hand rymmer de från behandlingshemmet och alla regler de tvingas underkasta sig.

Det blir början på en hisnande roadtrip som via gamla älskare, hispiga familjemedlemmar och flotta restauranger inklusive springnotor för dem mot det som är resans egentliga mål. Donatella bär på en hemlighet och en längtan som måste stillas.

Två starka kvinnoroller i en miljö som man vanligtvis inte ser på film – ett behandlingshem – gör den här filmen till en italiensk, feministisk pärla som är som en skön mix av Thelma & Louise och Gökboet. Den rymmer dramatik, humor, svärta och djup och väcker frågor om vem som är galen och vem som är frisk. Enligt läkarna är de här kvinnorna tokiga. Men ute i samhället ter de sig helt normala. Se den! Galna av lycka av regissören Paolo Virtzí hade nyligen premiär.

Mer från Accent